Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Szeptember 12. 08:00, kedd | Helyi

Elkészült a 21. Fekete István emlékhely

Elkészült a 21. Fekete István emlékhely

A hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban átadták a Fekete István Emlékszobát.

Lakatos Anna igazgatóhelyettes köszöntőjét követően dr. Ujvári Tamás igazgató is üdvözölte a népes közönséget és megköszönte a Fekete családnak a kiállításhoz nyújtott adományokat. A Chicagóban élő ifj. Fekete István (91) felesége, Fekete Márta többek között elmondta, hogy 1972-ben olvasott fel egy Fekete István által írott novellát, és ezen a napon ismerkedett meg az író fiával. Fekete István írót nem ismerhette, mivel 10 éves kora óta Amerikában, Chicagóban él. A továbbiakban megköszönte a múzeum vezetésének az áldozatos munkát és többek között Bodó Imre múzeumalapítónak is köszönetet mondott a több évtizedes ápoló és kutató munkáért. Majd férje, ifj. Fekete István levelét olvasta fel.

„Kedves Hölgyein és Uraim!
Hálásan köszönöm, hogy Széchenyi Zsigmond után Édesapám is helyet kapott a Vadászati Múzeumban. Édesapám és Széchenyi Zsigmond 40 évig barátok voltak. Örömmel nézik ezt a gondoskodást onnét, ahol ők most vannak. Bakócán ismerkedtek meg egy vadászat alkalmával.”

Édesapja naplójából idézett:
„Ne szamárkodj ezzel a gróf úrral, - „Zsiga vagyok”- mondta. Már akkor is sikeres vadász volt, harminc nyulat ejtett el. 1929-ben Ajkára kerültem. Meghívták Széchenyi Zsigát egy vadászatra. Nirnse Ferenc birtokos, gazdám 1930 őszén megtisztelte Zsigát és vendégül látta.”

Fekete István 1941-ben kapott állást a Földművelési Minisztériumban. Ott is többször találkoztak Széchenyi Zsigmonddal. Fekete Antallal a gyógyszerész rokonnal kétszer is vadásztak Erdélyben. 1957 tavaszán felkereste szüleimet budai otthonukban. Édesapám megkérdezte tőle: Miért nem disszidáltál? Megvallom sokat töprengtem. Jövőre leszek 60 éves és sokat voltam távol a hazámtól - mondta.
Megjegyzem sorsuk hasonló volt, Széchenyi Zsigmond 69, Fekete István 70 éves korában hunyt el.

Beszédet mondott még Janikovszky János a Móra Kiadó vezérigazgatója is. Visszaemlékezésében elmondta, hogy 73 éves a Móra Kiadó. 25 éve foglalkoznak a Fekete István könyvek kiadásával, de már édesanyja, Janikovszky Éva idejében, 1955-ben is ott jelent meg a Lutra és 1957-ben a Tüskevár, illetve olyan könyvek is megjelenhettek, mint a Csend, melyet más kiadó nem fogadott be.

A hatvani emlékhely immár a 21. kis hazánkban, de már készül a 22. a János Kórházban, melyet dr. Katona József főorvos, helytörténész fog megvalósítani. Nincs még egy magyar író, sem költő, akit ennyi helyen tisztelnének, mint Fekete Istvánt.

A Fekete István vándorkiállításuk járja az országot és a magyarlakta vidékeket is. Jelenleg Pozsonyban tekinthető meg. Befejezésül megjegyezte, hogy nagy magyar írónknak itthon több mint 10 millió példányban jelentek meg a művei.

Szabó Zoltán ny. vadászati főfelügyelő a vadász Fekete Istvánra emlékezett. S végül Bukovics János mesemondó a Vuk c. művéből idézett. Majd a relikviákkal és bútorokkal berendezett terem megtekintésével és állófogadással zárult a rendezvény.

Bodó Imre, múzeumalapító

Címkék: Fekete István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.