Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 04. 11:27, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Felbőgtek a motoros fűrészek Ropolypusztán

Felbőgtek a motoros fűrészek Ropolypusztán

Tizenkilenc csapat mérte össze motorfűrész-használat terén szerzett ismereteit a Somogy megyei Ropolypusztán, a III. Országos Tűzoltó Favágó Versenyen

Az ország minden pontjáról érkeztek hivatásos tűzoltók, hogy egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált versenyszámban bizonyítsák ügyességüket.

A versenyzők három számban mérték össze erejüket: egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált számban. A leggyorsabb versenyzőnek tizenhat másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leszerelje, megfordítsa és újra felszerelje a motorfűrész vágószerkezetét. A néhány másodperces folyamat izgalmai a precizitásban rejlenek, hiszen egy apró figyelmetlenség, rossz mozdulat is értékes másodpercveszteséget jelenthet. Az egyéni fadöntésben egy harminc centiméter átmérőjű bükköt kellett kidönteni az indulóknak úgy, hogy a talajtól tizenöt centiméter magasságban kellett vágást készíteni.

A kombinált versenyszám pedig darabolásból, gallyazásból, választékolásból, hasításból és sarangolásból állt, itt mutatkozott meg igazán a jó csapatszellem, a tűzoltók közötti összhang és a rutin. A rajt után a motorfűrész-kezelő levágott egy rönkről egy legalább három centiméter, legfeljebb nyolc centiméter vastag korongot, majd pályára léptek a többiek is. A második rönk gallyazása után a rönköket egyméteres választékokra kellett darabolni, majd félbehasítani és sarangba (farakás) rakni.

A biztonsági előírások betartása minden versenyszámban kiemelt fontosságú volt.

A harmadik alkalommal megrendezett országos versenyen Tolna megye először képviseltette magát, a Szekszárdi és a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is egy-egy csapattal nevezett. Az összesített csapatversenyben a szekszárdiak a 7., a dombóváriak a 16. helyen végeztek. Gratulálunk a szép eredményekhez!

A csapatok tagjai:

Szekszárd HTP
Szombati Gábor tű. ftörm.
Takács Imre tű. őrm.
Vajda József tű. törm.
Mészáros Gergő tű. őrm.

Dombóvár HTP
Govnik Imre tű. zls.
Deák Bálint tű. törm.
Tormási Tamás tű. ftörm.
Müller Róbert tű. ftörm.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.