Városlista
2019. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2019. Május 15. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Fényképeken a vasutasok egykori lakhelyei

Fényképeken a vasutasok egykori lakhelyei

A József Attila Általános Iskola aulájában május 8-án Mészárosné Fodor Klára nyitotta meg azt a kiállítását, ami az idén 100 esztendős Újdombóvár régi polgári házait mutatja be Tilinger Sándor fotós képein.

A helytörténész az alapfokú oktatási intézmény diákjainak műsora után arról beszélt, hogy a fényképeken látható lakóépületek jó része egyidős az éppen egy évszázada kialakított településrésszel. Ő és az Újdombóváron lakó Kiss Béla alpolgármester kutatta fel azokat a családi házakat, amiket a vasút fejlődése miatt az ország minden részéből ide érkezett és itt letelepedni szándékozó családok számára kezdtek felhúzni 1919-től. Az akkori építészek igyekeztek elhagyni a hagyományos paraszti világra emlékeztető formákat, ezek helyet olyan ingatlanokat terveztek, melyek az utcafrontra néztek kettő, vagy négy ablakukkal és nyeregtetőt kaptak. Azóta közülük számosat átalakítottak, újakra cserélték a tönkrement nyílászárókat, így nem volt könnyű dolga neki és az önkormányzati vezetőnek akkor, amikor feltérképezték a 100 évvel ezelőtti stílusjegyeket még teljes egészében, vagy már csak részben magukon hordozó családi házakat.
A településrész eredeti arculatát bemutató tárlat képeinek elkészítésére Tilinger Sándor lokálpatrióta fotóst kérték fel, aki örömmel vállalkozott a feladat teljesítésére. A fényképeiből összeállított tárlat a Hamulyák Közalapítvány támogatásával valósult meg, az a hónap végéig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 22. 10:58, szerda | Helyi

„Ki a mester két keréken?”

Április 25-én Bölcskén rendezték meg a „Ki a mester két keréken?” kerékpáros közlekedésbiztonsági verseny megyei döntőjét, ahol a „belvárosis” diákok elméleti és gyakorlati tudásukból adtak számot.

2019. Május 22. 08:16, szerda | Helyi

Három autó ütközött Kaposszekcsőn

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt a 611-es és a 6519-es számú út kereszteződésében, Kaposszekcső belterületén 2019. május 21-én 15 óra 50 perckor.

2019. Május 22. 08:03, szerda | Helyi

Szabó Zalán Máté Tolna megye legjobbjaként jutott az országos döntőbe

A XXIX. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny megyei döntőjén Szabó Zalán Máté (8.a) képviselte a Dombóvári Belvárosi Általános Iskolát.

2019. Május 21. 14:11, kedd | Helyi

Beszünteti a termelést a Pasha Kft. dombóvári üzeme

200 fős dombóvári üzeme bezárásáról tájékoztatta a dolgozóit kedden délután a Pasha Kft. vezetősége.