Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 16. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - fotó: mti

Ferenc pápa örömmel látogatna ismét Magyarországra

Ferenc pápa örömmel látogatna ismét Magyarországra

Ferenc pápa örömmel emlékezik vissza a szeptemberben Budapesten tett látogatására, és szívesen tenne lelkipásztori utat Magyarországon

- mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát az MTI-nek, miután találkozott Ferenc pápával a Vatikánban a szerdai általános audiencián.

Hortobágyi Cirill a katolikus egyházfő szeptember 12. és 15. közötti magyarországi és szlovákiai útjáról készült kiadványt vitte el a Vatikánba, és személyesen adta át Ferenc pápának. A Szentatya bele is lapozott a könyvbe, és visszaemlékezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséjére, melyet a Hősök terén mutatott be - számolt be a pannonhalmi főapát.

A pápa 34. apostoli útját összefoglaló, Az evangélium szabadságában éljetek! című kötet a Bencés Kiadó és az Új Ember katolikus lap kiadványa, Ferenc pápa budapesti és szlovákiai beszédeit tartalmazza magyar nyelven, a négynapos látogatás helyszínein készült fotókkal. A könyvet bevezető ajánlást Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke írta.

A Pannonhalmi Főapátság vezetője az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, hogy a vatikáni audiencia-teremben tartott általános kihallgatáson lehetőség adódott rövid beszélgetésre is.

"Ferenc pápa azt mondta nekünk magyarul, hogy 'Isten hozott'. Emlékeztettem őt: szeptemberben a Vatikánba visszavezető repülőúton úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy mivel megérintette őt a találkozás a magyarokkal, szívesen tenne lelkipásztori látogatást Magyarországra. Mondtam neki, hogy nagyon várjuk, erre Ferenc pápa azt válaszolta: el fogok jönni" - számolt be Hortobágyi Cirill.

Hangsúlyozta, hogy a bencés főapátság közvetlenül a Szentszék alá rendelt monostor, ahol Szent II. János Pál pápa huszonöt éve járt. "Ezért örülnénk, ha Pannonhalmára is el tudna jönni" - jelentette ki.

A pannonhalmi főapátot mások mellett Dejcsics Konrád az apátság kulturális igazgatója kísérte. Az audiencián átadták Ferenc pápának Varga Ferenc bútorműves-mester intarzia-alkotását, amely a Gyermek Jézus születését ábrázolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során