Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Január 27. 08:02, szombat | Belföld
Forrás: mti

Fertőzött áru jöhetett Kínából Magyarországra

Fertőzött áru jöhetett Kínából Magyarországra

Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) pénteken honlapján.

A Nébih, a holland hatóság bejelentése alapján, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.

A holland hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből 11 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A termék neve: Szárított goji bogyó (Dried goji berries); tételszáma: P54790; egyéb azonosítója: GJBCN 380; RASFF referenciaszáma: 2018.0201.

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer-hatóanyag mellett az unióban 2011 óta betiltott propargitot is tartalmaz.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve - ha már megvásárolták - ne fogyasszák el.

Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-tartalmuk miatt. A Nébih tavaly június 30-án adott ki közleményt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni