Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor kiemelte, hogy a társaság 5 országban piacvezető, több más országban is jelentős a piaci részesedése. A stabilitást jellemző mutatók jól alakultak, a vállalatcsoport tőkehelyzete stabil, az organikus növekedés jelentős, a hitelminőség csoportszinten javult, az egyszeri tételek és az ukrajnai háború kedvezőtlen hatásai mérséklődtek.

Különösen nagy eredménynek nevezte, hogy a csoportszintű eredmény 64 százaléka az OTP külföldi érdekeltségeiből származott 2023-ban, jelentősen javítva a bankcsoport kockázatviselő képességét.

Az elnök-vezérigazgató ezt követen a közgyűlés előtt bejelentette, hogy a bank csütörtökön vételi ajánlatot tett az egyik uniós országban. Többet egyelőre nem közölt az ügyletről, de megjegyezte, hogy ez lehet a bank történetének legnagyobb felvásárlása.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor annyit mondott még, a csütörtöki vételi ajánlatot olyan EU-tagállamban működő bankra adták, amelyben az OTP-nek nincs érdekeltsége. Hozzátette, hogy a lengyelországi terjeszkedési lehetőséget régóta vizsgálják, Romániából pedig nem szívesen vonultak ki, de egyértelműnek tűnt, hogy nem kapnak lehetőséget akvizíciókra. E nélkül az ottani piacon nehéz kis bankból nagyot csinálni, az OTP távozásának pedig láthatólag "örültek az illetékes hatóságok" a szomszédos országban.

A közgyűlésen elfogadott határozat alapján a 2023-as anyavállalati mérleget 654,988 milliárd forint adózás utáni eredménnyel állapították meg, ebből 65,499 milliárd forint jut általános tartalékképzésére az osztalékfizetés mellett.

Az osztalék mértéke részvényenként 535,71 forint, de a jogosultak között az alapszabály szerint a saját részvényekre eső osztalékot is szétosztják. A 280 millió darabos részvényállományból 1,48 millió a saját részvény, ezzel számolva egy részvényre 538,6 forint osztalék juthat. A kifizetés 2024. június 3-án kezdődik.

Az OTP korábban a mostaninál alacsonyabb osztaléktömeget és osztalékot fizetett, 2022-ben 84 milliárd forintot, részvényenként 300 forintot.

A közgyűlés elfogadta az OTP Bank Nyrt. 2023-as, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerint készített beszámolóját, valamint az igazgatóság jelentését az OTP Bank 2023-as üzleti tevékenységről 990,459 milliárd forint konszolidált adózás utáni és 1008,583 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel. Az OTP Bank 2022-ben 347,081 milliárd forint konszolidált és 592,547 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel zárt.

A közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták, hogy az OTP igazgatósága a továbbiakban is vásároljon saját részvényeket.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei csütörtökön 0,78 százalékot erősödve 17 230 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 9688 és 17 845 forint között mozgott.

Címkék: Csányi Sándor, OTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során