Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 11. 15:57, csütörtök | PR
Forrás: NAV

Fontos változások, közelgő határidők az 1 százalékos felajánlásokkal kapcsolatban

Fontos változások, közelgő határidők az 1 százalékos felajánlásokkal kapcsolatban

A magánszemélyek idén is rendelkezhettek a befizetett adójuk 1 1 százalékáról. A civil szervezetek 2014-ben még utólagosan igazolják, hogy a felajánlásokra jogosultak.

Az adóhivatal 2014. szeptember 1-jéig értesítette őket a felajánlott összeg nagyságáról és a kiutalással kapcsolatos teendőkről. Az értesítés átvételétől számított 30 napon belül kell megküldeni a kitöltött 1437A adatlapot és a kitöltési útmutató szerinti igazolásokat. A köztartozást a NAV kizárólag a kiutalást megelőzően vizsgálja, és tartozás esetén annak mértékéig a felajánlást visszatartja.

Lényeges változás, hogy 2015-ben már csak azok a civil szervezetek részesülhetnek a felajánlásokból, amelyek 2014-ben előzetesen regisztráltatták magukat az adóhivatalnál. A NAV jövőre már nem küld tájékoztató-felhívó levelet a civileknek, megszűnik a ’37A adatlap is, funkcióját az egyszeri regisztráció teljes egészében kiváltja.
A regisztráció határideje a rendelkező évet megelőző év szeptember 30-a, mely határidő jogvesztő, így az elmulasztását igazolási kérelemmel nem lehet kimenteni. Első alkalommal 2014. szeptember 30-áig regisztráltathatják magukat a NAV-nál a civil szervezetek.

Regisztrációs igényüket a 1437A adatlapon jelölhetik a fenti határidőig azok, akik 2014-ben érvényes felajánlást kaptak. Külön regisztrálni – az elektronikus EGYREG adatlapon – csak annak a civil szervezetnek kell, mely a kedvezményezetté váláshoz szükséges feltételeknek megfelel, de nem kapott érvényes felajánlást 2014-ben, viszont 2015-ben kedvezményezett szeretne lenni. Szintén regisztrációs kérelmet kell benyújtania annak az új kedvezményezettnek minősülő civil szervezetnek, amelynek 2015. január 1-jéig telik le az előírt két éves várakozási ideje.
Az adóhivatal a regisztrált kedvezményezettekről nyilvántartást vezet, a felajánlásra jogosultak adószámát, nevét, székhelyét minden év január 1-jén teszi közzé a honlapján, és azt folyamatosan frissíti.

Továbbra is fontos a felajánlott összegekkel elszámolni, mert a ’KOZ bizonylat beküldésének elmulasztása, vagy a hibás elszámolás kizáráshoz vezethet, még érvényes regisztráció mellett is. A már kizárt szervezetek felsorolása a NAV honlapján szintén megtekinthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.