Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Október 12. 18:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Természetesen Dombóvár

Geotóp Nap gyalogló mini konferenciával

Geotóp Nap gyalogló mini konferenciával

Október 7-én az országban mindössze kilenc helyszínen rendeztek különféle programokat a földtudományi természeti értékek napja alkalmából.

Ezek között volt a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület és Kurd Község Önkormányzata által közösen szervezett gyalogtúra.
A Kapos-folyó menti falu községházája előtt több mint ötven helyi és környékbeli gyűlt össze azért, hogy a hétvégi pihenőnapján mozogjon egy kicsit és közben bővítse az ismereteit is. Őket Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere és kurdi kollégája, Müller János köszöntötte, majd a túra résztvevői nekivágtak a néhány kilométeres útnak.
A „gyalogló mini konferencián” a társaság először a település szélén lévő dombnál állt meg, ahol a túrát vezető egyik geológus, dr. Kiss Gábor ismertette a Geotóp Nap jelentőségét. Társa, dr. Sebe Krisztina arról beszélt, hogy a késő-miocénkorban - mintegy 7-8 millió éve - az Alpok, a Kárpátok és a Dinári-hegység által körülölelt, a szubtrópusi éghajlat miatt langyos és kissé sós vízű Pannon-tó alján lerakodott vastag üledékréteg számos állat maradványát őrizte meg. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint Kurd országos, sőt nemzetközi ismertségét ennek a szürke színű, agyagos kőzetnek és az abban talált kagylók, valamint csigák házainak köszönheti. Több, a tudomány számára új puhatestű állatfajt írtak le innen, közülük az egyiket a faluról nevezték el a paleontológusok. A nagyméretű fialló-csigafajt „Viviparus kurdensis”-nek hívják a szakemberek. A községben számos helyen - például a Kálvária közelében, a Damjanich utcában, vagy a falutól keletre húzódó Csigás-árokban - a túrázók maguk is szemügyre vehették az említett ősmaradványokat.
Az egykori vásártéren Fóris Dóra, a tizennégy Tolna és Baranya megyei település területén lévő Kapos-hegyháti Natúrpark képviselőjeként a helyi botanikai érdekességekről tartott tájékoztatót.
A túrázók közül többen is beszámoltak velük történt, vagy általuk hallott helyi eseményekről, amivel hozzájárultak a nap vidám hangulatának megteremtéséhez, illetve fenntartásához. A mintegy hat kilométeres gyaloglás után a távot sikeresen teljesítők a kurdi pékmester által sütött finom csigát, a felnőttek pedig helyi szőlősgazdák borait kóstolhatták meg.

Címkék: gyalogtúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.