Városlista
2019. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2019. Május 14. 10:17, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Gróf Apponyi Sándor gazdag örökséget hagyott hátra

Gróf Apponyi Sándor gazdag örökséget hagyott hátra

Múzeumi tárlatvezetéssel egybekötött rendhagyó előadást tartott május 9-én a Helytörténeti Gyűjteményben a Kapos-hegyháti Natúrpark Tanácsának elnöke.

Szabó Loránd az érdeklődőnek arról beszélt, hogy az Apponyi-családnak egykor Lengyelen volt az ősi birtoka, amit a grófi címet viselő Sándor virágoztatott fel igazán. A 175 évvel ezelőtt Párizsban született nemes miután befejezte párizsi és londoni diplomáciai szolgálatát, 1876-ban visszavonult a Dombóvártól 25 kilométerre található kastélyába, ahol a továbbiakban elsősorban könyvek olvasásának és gyűjtésének szentelte az idejét, valamint régészeti feltárásokat is végeztetett Wosinsky Mórral. Az akkor a faluban szolgálatot teljesítő tudós pap az ásatások során Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű neolitikus telepét tárta fel. Az önzetlenségéről ismert földbirtokos élete vége felé közeledve felbecsülhetetlen értékű hungarika gyűjteményét, valamint a XV-XVIII. századi magyar szerzők által írt könyvritkaságok mellett különleges térképeket és metszeteket is tartalmazó bibliotékáját egyaránt az államnak adományozta.
Az Országos Széchenyi Könyvtárban elhelyezett hagyaték számos darabját, valamint a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumtól kölcsönkapott régészeti anyagot mutatja be az a kiállítás a Helytörténeti Gyűjtemény nemrégiben felújított Szőke Sándor Termében és Közkincs Szobájában, amit a Város Hete alkalmából április 4-én nyitottak meg. Az érdeklődőket ezúttal a Dombóvár és a környékbeli 13 település által létrehozott Kapos-hegyháti Natúrpark Tanácsának elnöke vezette körbe a június 28-ig látogatható tárlaton és számos információt osztott meg hallgatóságával.
- Az egyik legizgalmasabb település a natúrparkon belül a rengeteg látnivalóval, természeti kinccsel és épített örökséggel rendelkező Lengyel - emelte ki Szabó Loránd. - Gróf Apponyi Sándor olyan személyisége a magyar történelemnek, aki és akinek az értékmentő, valamint -teremtő tevékenysége a térségben kevésbé ismert, de mindenképpen érdemes megemlékezni róla.
A lokálpatrióták által nagy érdeklődéssel kísért előadás résztvevői a kiállítás megtekintése után a Kapos-hegyháti Natúrpark területérő származó ételeket és italokat kóstoltak meg, illetve kötetlen eszmecserét folytattak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 22. 10:58, szerda | Helyi

„Ki a mester két keréken?”

Április 25-én Bölcskén rendezték meg a „Ki a mester két keréken?” kerékpáros közlekedésbiztonsági verseny megyei döntőjét, ahol a „belvárosis” diákok elméleti és gyakorlati tudásukból adtak számot.

2019. Május 22. 08:16, szerda | Helyi

Három autó ütközött Kaposszekcsőn

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt a 611-es és a 6519-es számú út kereszteződésében, Kaposszekcső belterületén 2019. május 21-én 15 óra 50 perckor.

2019. Május 22. 08:03, szerda | Helyi

Szabó Zalán Máté Tolna megye legjobbjaként jutott az országos döntőbe

A XXIX. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny megyei döntőjén Szabó Zalán Máté (8.a) képviselte a Dombóvári Belvárosi Általános Iskolát.

2019. Május 21. 14:11, kedd | Helyi

Beszünteti a termelést a Pasha Kft. dombóvári üzeme

200 fős dombóvári üzeme bezárásáról tájékoztatta a dolgozóit kedden délután a Pasha Kft. vezetősége.