Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 14. 10:17, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Gróf Apponyi Sándor gazdag örökséget hagyott hátra

Gróf Apponyi Sándor gazdag örökséget hagyott hátra

Múzeumi tárlatvezetéssel egybekötött rendhagyó előadást tartott május 9-én a Helytörténeti Gyűjteményben a Kapos-hegyháti Natúrpark Tanácsának elnöke.

Szabó Loránd az érdeklődőnek arról beszélt, hogy az Apponyi-családnak egykor Lengyelen volt az ősi birtoka, amit a grófi címet viselő Sándor virágoztatott fel igazán. A 175 évvel ezelőtt Párizsban született nemes miután befejezte párizsi és londoni diplomáciai szolgálatát, 1876-ban visszavonult a Dombóvártól 25 kilométerre található kastélyába, ahol a továbbiakban elsősorban könyvek olvasásának és gyűjtésének szentelte az idejét, valamint régészeti feltárásokat is végeztetett Wosinsky Mórral. Az akkor a faluban szolgálatot teljesítő tudós pap az ásatások során Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű neolitikus telepét tárta fel. Az önzetlenségéről ismert földbirtokos élete vége felé közeledve felbecsülhetetlen értékű hungarika gyűjteményét, valamint a XV-XVIII. századi magyar szerzők által írt könyvritkaságok mellett különleges térképeket és metszeteket is tartalmazó bibliotékáját egyaránt az államnak adományozta.
Az Országos Széchenyi Könyvtárban elhelyezett hagyaték számos darabját, valamint a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumtól kölcsönkapott régészeti anyagot mutatja be az a kiállítás a Helytörténeti Gyűjtemény nemrégiben felújított Szőke Sándor Termében és Közkincs Szobájában, amit a Város Hete alkalmából április 4-én nyitottak meg. Az érdeklődőket ezúttal a Dombóvár és a környékbeli 13 település által létrehozott Kapos-hegyháti Natúrpark Tanácsának elnöke vezette körbe a június 28-ig látogatható tárlaton és számos információt osztott meg hallgatóságával.
- Az egyik legizgalmasabb település a natúrparkon belül a rengeteg látnivalóval, természeti kinccsel és épített örökséggel rendelkező Lengyel - emelte ki Szabó Loránd. - Gróf Apponyi Sándor olyan személyisége a magyar történelemnek, aki és akinek az értékmentő, valamint -teremtő tevékenysége a térségben kevésbé ismert, de mindenképpen érdemes megemlékezni róla.
A lokálpatrióták által nagy érdeklődéssel kísért előadás résztvevői a kiállítás megtekintése után a Kapos-hegyháti Natúrpark területérő származó ételeket és italokat kóstoltak meg, illetve kötetlen eszmecserét folytattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.