Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Június 29. 13:15, szerda | Helyi
Forrás: www.facebook.com/7200-Egy-szabad-város-lapja

Hat vár - hat rád immár másodszor

Hat vár - hat rád immár másodszor

32 kilométeres túra, középkori vásár és mutatványosok, Rákóczi túrósok viadala, Vazul vére Vikidál Gyulával, - Dombóváron szombaton másodszor rendezték meg a középkori kalandtúrát és tematikus fesztivált.

Ahogy tavaly is, a rendezvény túrával indult, a 32 kilométeres táv várromok között vezetett, Döbröközről indulva - Werbőczy vár, majd Szarvasdi várrom, Leányvár, Dáró vár, Gólyavár, és végül a Szigeterdei lakótorony. A túra során a frissítők mellett néha embert próbáló feladatok vártak a bátor résztvevőkre. A megmérettetésen indulók sok-sok Werbőczyus pénzt kaptak a teljesítményükért, amit aztán a kalandok után a Szigeterdőben ajándékokra válthattak be.

1944. június 30. szomorú nap volt Dombóvár életében. Ezen a napon amerikai bombázók vették célba az újdombóvári vasútállomást és indult el Dombóvárról az a vasúti szerelvény, ami több mint 600 dombóvári zsidót vitt a haláltáborokba. Erről is megemlékeztek a túrázók. A Kapos partján haladva, a vasútállomással szemben egy szál virágot dobtak a folyóba, megemlékezve az értelmetlenül életét vesztett 12 polgári áldozatról. A túraútvonal másik emlékezőhelye a Kaposszekcső határában található izraelita temető volt, ahol egy főhajtással és egy kis jelképes tárggyal emlékeztek a holokauszt közel 600 dombóvári áldozatára.

A nagy meleg ellenére az elmúlt évhez hasonlóan, közel 150 fő vágott neki az embert próbáló útnak. A nevezők közül 97 fő vette át a Szigeterdőben a táv teljesítéséért járó oklevelet.

A Szigeterdőben egész délután középkori vásár és -bemutatók, kézműves foglalkozások, ínyencségek, népi játékok, komédiások várták a családokat. Szintén a délutáni program része volt a gyermektúra, ami a 600 méter hosszú szigeterdei futópálya mellett haladva 6 állomást érintett, ahol játékos feladatok várták az érdeklődőket. Az állomások a felnőttek 32 km-es útja során érintett vármaradványokról kerültek elnevezésre. A feladatok elvégzéséért a nagy túrához hasonlóan játék papírpénzt lehetett kapni, amit ajándékra válthattak a gyerekek.

A legnagyobb attrakció a tavaly is méltán sikeres harci játék és lovagi ütközet volt. De mindezek mellett gyerekbábszínház, hastáncos bemutató, óriásbábos utcaszínház, gólyalábasok vándormutatványa várta a résztvevőket.

A szintén nagyon várt dombóvári kötődésű Rákóczi túrós vetélkedő is lezajlott, ahol 16-an neveztek finomságaikkal.

A Vazul vére rockopera zárta a napot Vikidál Gyula főszereplésével, és egy rövid zuhé kivételével a vihar is szinte teljesen elkerülte a fesztivált

Címkék: kalandtúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.