Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Október 26. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Háziorvos: fontos az antigéngyorsteszt a háziorvosoknál

Háziorvos: fontos az antigéngyorsteszt a háziorvosoknál

A koronavírus-járvány elleni küzdelem, a fertőzöttek kiszűrése szempontjából fontosnak nevezte a háziorvosi praxisok ellátását antigéngyorstesztekkel a pécsi kollegiális vezető háziorvos.

Princz János hétfőn a baranyai megyeszékhelyen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ha a rendelőbe érkező páciensnek ismert légzőszervi betegsége van vagy más betegség mellett felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, lehetőség van a tesztelésre.

A negatív eredményt mutató gyorsteszttel ugyanakkor még nem zárható ki százszázalékosan a fertőzöttség, több betegnél előfordult, hogy a gyorsteszt után elvégzett PCR-teszt pozitív lett - jegyezte meg.

A háziorvos kiemelte: a Mázsaház utcában lévő rendelőjébe hétfőn 120 teszt érkezett, amely bőségesen elegendő, tekintettel arra, hogy még a tavasszal kapott tesztek egy része is rendelkezésére áll.

A teszteléshez a páciens orrgaratából vesznek mintát, amely egy speciális folyadékba, a folyadék pedig a tesztre kerül, így kimutatható a koronavírus antigénje, ha jelen van - közölte a háziorvos, hozzátéve: az eljárás legfeljebb öt percet vesz igénybe.

Princz János felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztelés nem elsődlegesen a háziorvosi rendelőkben zajlik, aki a Covid tüneteit észleli magán, telefonon hívja a háziorvosát, a teszt miatt ne menjen a rendelőkbe, mert megfertőzhet másokat, köztük idős, krónikus betegeket is.

"Nem szeretnénk ide hozni a potenciális koronavírus-betegeket, erre megvannak a stabil mintavételi pontok és ha valaki nem tud oda eljutni, őt a mentők az otthonában tesztelik" - mutatott rá.

A háziorvos szólt arról, hogy praxisához 1400-an tartoznak, több koronavírusos betege van és a számuk nő.

"Az elmúlt héten néhány esettel több volt az azt megelőzőnél, felfutó ágban vagyunk, úgy látom, de még nem olyan erős a járvány, nem tartunk ott, ahol a tavaszi időszakban" - fogalmazott Princz János.

A háziorvos nemcsak a koronavírus elleni, hanem az influenza elleni védőoltást is a lakosság figyelmébe ajánlotta.

Nagyon nehéz az influenza- és a koronavírus okozta tünetek "elkülönítése" és nagyon súlyos állapotba kerülhet, aki egyidejűleg mind a két kórokozóval megfertőződik - hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során