Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Május 06. 08:04, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Hobbija az örökségvédelem

Hobbija az örökségvédelem

Egy esztendővel ezelőtt olvashattak Németh Gabrielláról a Dombóvári Városszépítő Egyesület tagjáról, aki aktív egyesületi munkája mellett egy érdekes hobbinak hódol közel tíz esztendeje.

Műemlékeket, történeti,építészettörténeti, művészettörténeti értékkel bíró objektumokat keres fel, legyen szó hazánkról vagy távolabbi vidékekről. Mindezt egy verseny résztvevőjeként teszi férjével, Németh Istvánnal.
Korábban már ismertettük a verseny lényegét, de azt gondoljuk, nem árt feleleveníteni, hátha valaki kedvet kap és csatlakozik a mezőnyhöz. (Habár igencsak nehéz dolga lesz annak, aki az élmezőnybe szeretne felkerülni!)

A versenyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal írta ki (a muemlekem.huoldalon), melynek célja: a játékos minél több műemléket keressen felszemélyesen. A regisztrált versenyző a különböző helyszíneken jártakor a GPS-szel beméri a cél koordinátáit (lehetőleg minél pontosabban), majd ezt feltölti a honlapra. Amennyiben nagyobb épületről van szó (az esetek jó részében), a főbejárathoz legközelebbi, még mérhető pont számít találatnak (hivatalos műemléki lista alapján). Igazolásaként a Játékos saját fotókatköteles feltölteni az oldalra, szöveges tájékoztatót is fel kell töltenie, a feltöltendő fotók száma 3-40 darab lehet. A fotókon látszódnia kell a GPS kijelzőjének is, az adott koordinátákkal és az időponttal olvashatóan. A Játékos a loggoláskor köteles megítélni a védett műemlékállapotát. A pontértékeket két tényező: az adott településen lévő védett (országos és helyi védelem) műemlékek száma, illetve az utolsó felméréstől eltelt idő befolyásolja. Egy játékos több „versenyszámban” is indulhat.

  • Keresztes hadjárat:
    a játékban azokról a keresztekről lehet jelentéseket készíteni, amelyek nem síremlékek részei, utak mentén, illetve a kereszteződésekben elhelyezett keresztek.
  • Határeset :
    amuemlekem.huportál programja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítésére.

Németh Gabriella már többször győztes volt (5., 6., 7., évad) és ezt a kiemelkedő eredményét most megismételte! Abszolút évadgyőztesként toronymagasan nyerte a versenyt, szinte megszámlálhatatlan azon műemlékek száma, amelyeket felkeresett, lefotózott, s ne feledjük a mennyiség mellett a csodálatos tájak, falvak, városok, megyék, országok amerre járt mind-mind új kulturális élményt, sok érdekességet és egyre bővülő ismeretet adtak és adnak a fáradhatatlan utazónak és versenyzőnek.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Végezetül az alábbi linkek között tallózva ismerhetik meg Németh Gabriella (ngabi) eredményeit:

http://www.muemlekem.hu/

http://www.muemlekem.hu/jelentes?user_id=28348

http://www.muemlekem.hu/kereszt?user_id=28348

http://www.muemlekem.hu/hatareset-jelentes?user_id=28348

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!