Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Augusztus 27. 16:29, szerda | Helyi
Forrás: Goodwill Communications, fotó: www.decengineers.com

Idén is folytatja összesen 250 millió forintos beruházási programját Dombóvár távhőrendszerén a Dalkia Energia

Idén is folytatja összesen 250 millió forintos beruházási programját Dombóvár távhőrendszerén a Dalkia Energia

50 millió forintos ráfordítással kilenc szakaszon több mint 700 méter távhővezetéket cserél ki a szolgáltató a fűtési szezon megkezdése előtt

A tavalyi munkálatokat követően idén még nagyobb, összesen 50 millió forintos beruházással a legkorszerűbb, előre szigetelt csővezetékekre cseréli a Dalkia Energia a dombóvári távhő egyes meglévő vezetékeit. A felújítás kilenc helyen, mintegy 372 méter hosszú nyomvonalon történik, melybe 744 méternyi csövet fektetnek le. A csővezetéket érintő, összesen 250 millió forintos jelenlegi beruházási program a tervek szerint 2017-ig tart.

A Dalkia Energia és kivitelezői a napokban kezdték meg Dombóváron a távhővezeték újabb szakaszainak felújítását. A munka a felszíni bontásokkal kezdődött augusztus elején, majd az új csövek megérkezését követően indultak a gépészeti szerelések. A felújítás kilenc helyen, mintegy 372 méter hosszú nyomvonalon történik, melybe 744 méternyi csövet fektetnek le. Ezeken a szakaszokon a legkorszerűbb, előreszigetelt csővezetékre cserélik a meglévő csöveket, így a városi távhőrendszer vezetékei a munkálatoknak köszönhetően 90%-ban újak lesznek.

„A beruházás mind a fogyasztók, mind a távhő üzemeltető számára is előnyökkel jár, mivel a hatékonyságjavulás mellett elsősorban az üzemeltetés biztonságát növeli. Ezzel a következő 50 évre garantált a rendszer biztonsága” – mondta el Hevesi Róbert, a Dalkia Energia Zrt. dombóvári távhő kirendeltségének vezetője.

A szolgáltató és kivitelezői úgy dolgoznak, hogy a rendszer naponta a munkák végeztével visszakapcsolható legyen, a napközbeni melegvízellátást pedig a hőközpontokhoz tartozó tárolókból oldják meg, így minimálisra csökkenthető annak esélye, hogy kiesés fordulna elő a melegvízellátásban a felújítás ideje alatt. „Kisebb kimaradások a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhatnak egy ilyen átalakítás során, amiért a fogyasztók megértését és elnézését kérjük, de úgy szervezzük a munkákat, hogy erre lehetőleg ne kerüljön sor. Terveink szerint a szolgáltatás estére mindig visszatér, addig pedig a tárolókból érkezik a meleg víz” – tette hozzá a kirendeltség-vezető. A felújítási munkák a fűtési szezon kezdetéig befejeződnek.

A rekonstrukciós beruházást az indokolta, hogy a meglévő távvezeték rendszer hőszigetelése rossz állapotú volt, ráadásul a csöveket úgy helyezték el, hogy víz érhette őket, amitől hamarabb tönkremehetnek. A mostani csővezetékek a legkorszerűbb, előreszigetelt csövekből készülnek és alátámasztással kerülnek a helyükre. A hálózati hőveszteség így jelentős mértékben csökkenthető, és a vezeték élettartama is növekszik.

A felújítási munkák során a Dalkia Energia a csővezetékek cseréje mellett tavaly két keringetőszivattyút, idén pedig a nyomástartó rendszer két szivattyúját cserélte újakra. Ezzel párhuzamosan a dombóvári távhőrendszer 48 hőközpontjából 21-ben a hőmennyiségmérők hitelesítését végzi el a szolgáltató, ezek a hatósági bemérést és hitelesítést követően hamarosan visszakerülnek a rendszerbe, hogy segítsék a pontos elszámolást.

A szolgáltató felújítási programja 2013-ban kezdődött és egészen 2017-ig tart. A rekonstrukció keretében a távhővezeték-rendszer teljes egészében megújul: a helyi szolgáltató nemcsak a csöveket cseréli újra, hanem a működtetéshez szükséges szerelvényeket és berendezéseket is. A felújítási program eredményeként korszerűbbé és üzembiztosabbá válik a távfűtési rendszer, ami a fogyasztók ellátásának biztonságát növeli.

A Dalkia Energia (és jogelődje, a Prometheus Kft.) 1997 óta biztosítja a távfűtést Dombóváron. Jelenleg 1846 lakossági fogyasztót és 245 közületi fogyasztót lát el.

*****

A Dalkia Energia Zrt-ről:

A Dalkia Energia Zrt. több mint 20 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.

A Dalkia Energia éves hőenergia-termelése meghaladja a 4400 terajoule-t, és évente több mint 400 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy mára mintegy 43 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.

A vállalat jelenleg mintegy 630 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen.

A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 30 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával, távhőrendszerei országszerte 67 000 lakossági és intézményi ügyfelet szolgálnak ki.

A Dalkia Energia erőművi üzletágának három egységében (a Pannonpower pécsi erőműve, a Dorogi Erőmű, a Kőbányahő Kft.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!