Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. November 08. 15:02, csütörtök | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Ingatlanpiaci helyzet Dombóváron és környékén

Ingatlanpiaci helyzet Dombóváron és környékén

Bár országos szinten továbbra is emelkednek az ingatlanárak, Tolna megyében viszonylag kedvező árakkal találkozhatunk, sőt néhol még akár csökkenéssel is.

Megszűnt a lakástakarék-pénztár állami támogatása

Az utóbbi hetek egyik legnagyobb híre volt, hogy a kormány megszüntette a lakástakarék-pénztár támogatását. Ezt azzal indokolták, hogy a támogatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, valamint a bankok extraprofitra tettek szert. A lakástakarék-pénztár jövedelmező volt a bankok számára, ez tény. A Fundamenta és az OTP lakástakarék-pénztárak nyeresége együttesen több mint 90 milliárd Forintot tesz ki. A döntésre talán számítani lehetett, mivel a magyar állam évente 30%-os (maximum 72 ezer Forintos) támogatást nyújtott, míg más európai országokban ez átlagosan 8 és 18% közé esik. Ennek ellenére a térségben mégis hazánkban éltek a legkevesebben a lehetőséggel. Amikor azonban a kormány bejelentette, hogy nem támogatja tovább a lakástakarék-pénztárat, tömegek indultak meg a bankokba, hogy még az utolsó néhány órában tudjanak szerződést kötni.

Sokak szerint a kormány az intézkedéstől azt várja, hogy így még többen választják majd a csok-ot. Mivel az ingatlanárak továbbra is növekednek, így sokaknak jönne jól valamilyen támogatás, azonban rengeteg embernek a csok semmilyen lehetőséggel nem tud szolgálni.

Kedvező ingatlanárak Tolna megyében

Bár országos szinten továbbra is emelkednek az ingatlanárak, Tolna megyében viszonylag kedvező árakkal találkozhatunk, sőt néhol még akár csökkenéssel is. A megyében a lakóingatlanok árai a tavalyi év ugyanezen időszakához képest csökkenést mutatnak. A csökkenés mértéke alacsonynak mondható, ugyanis a tavalyi átlagár 120 ezer Forint, míg az idei 115 ezer Ft, tehát mindössze 5 ezer Forintos a csökkenés, azonban mivel az egész országban a növekedés a jellemző, így ez a minimális csökkenés is pozitívnak mondható. A megyében Dombóváron például tovább folytatódott a növekedés. Tavaly szeptemberben 111 ezer Forint volt az átlagos négyzetméterár, mely 2018-ban már 126 ezer Forint. A növekedés főként a családi házak átlagos árainak növekedésének köszönhető. A téglalakások négyzetméterárai azonban csökkentek. 2017 szeptemberében 181 ezer Ft volt az átlagos négyzetméterár, míg 2018-ban ugyanebben a hónapban 133 ezer Ft, tehát a csökkenés majdnem 50 ezer Ft volt.

A Szekszárdon eladásra kínált lakások árai is folyamatos növekedést mutatnak, ezzel szemben azonban a családi házak árai az utóbbi néhány hónapban csökkenésnek indultak. Év elején a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 181 ezer Ft volt, mely később 200 ezer Forint fölé is emelkedett, azonban jelenleg 172 ezer Ft-ra csökkent. Ez főként a családi házak árainak csökkenésével magyarázható, mivel a 2018-as év elejéhez képest az átlagos négyzetméterárak 26 ezer Forinttal csökkentek. Más megyeszékhelyekkel összehasonlítva megállapítható, hogy Szekszárdon alacsonyabb árakkal találkozhatunk. A környező megyeszékhelyek közül Kaposvárnál és Pécsnél is kedvezőbbek az ingatlanvásárlási feltételek.

Összességében a lakóingatlanokat illetően elmondható, hogy országos szinten viszonylag alacsonyabb árakkal találkozhatunk Tolna megyében, egy-két településtől eltekintve további, kiemelkedő növekedést az év hátralévő részében nem várhatunk.

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.