Városlista
2019. január 21, hétfő - Ágnes

Hírek

2018. December 28. 18:40, péntek | Helyi
Forrás: Dombó Média

János-napi boráldás

János-napi boráldás

A Dombóvári Kertbarát Egyesület nyolcadszor hívta János-napi boráldásra és -szentelésre a helyi, valamint a környékbeli vincelléreket.

December 27-én immár negyedszer gyűltek össze a Kertvárosi Katolikus Közösségi Házban a szőlősgazdák, akiknek a magukkal hozott újboraira Isten áldását kérte dr. Hegedüs János.
- A bor vidámítsa meg az ember szívét! - idézte a 104. zsoltár egyik gondolatát a római katolikus plébános, aki aztán meg is szentelte a palackozott fehér, rozé és a vörös nedüket.
Király Gábor, a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke két üveg jófajta szőlőhegyi borral köszönte meg az áldást és a szentelést dr. Hegedüs Jánosnak. A civil egyesület tagjai és vendégeik aztán meg is kóstolták az általuk gondozott szőlőből készített itókákat.

A Szent János-napi boráldás eredetéről
A legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak, hogy akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet és az nem árt neki. A mérget először megitatták két gonosztevővel, akik azonnal meghaltak. Szent János imádkozott, megáldotta a mérgezett boroskelyhet, kiitta és semmi baja nem lett, köpenyét pedig a gonosztevőkre terítette, akik feltámadtak.
A XVIII. század közepéig a karácsony három napig tartott. A katolikus hívők az az ünnep utolsó napján Szent János evangélistára emlékeztek. Hajdanán ekkor valamennyi család bort vitt a templomba annak érdekében, hogy arra a pap áldását kérje. A megszentelt nedünek ugyanis olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet. A szőlősgazdák a miséről hazatérve a pincéikben az azokban sorakozó hordók mindegyikébe öntöttek egy keveset az itókából azért, hogy ne romoljon meg a „hegy leve”. A János nevű férfiak december 27-én szőlőhegyi mulatságra hívták meg rokonaikat és barátaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 21. 09:13, hétfő | Helyi

Háromszor nyertek és a felsőházi rájátszásba jutottak a futsalosok

A Tolna megyei U20-as fiú bajnokság 7., 8. és 9. fordulóját január 13-án a Szekszárdi Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskolájának sportcsarnokában rendezték meg, ahol a Dombóvári FE alakulata is pályára lépett.

2019. Január 20. 11:44, vasárnap | Helyi

Évkezdés: karriertervezési tippek szakértőtől

A január az elhatározások és változások hónapja. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutottál az elmúlt évben, valamint miben szeretnél idén fejlődni.

2019. Január 18. 16:33, péntek | Helyi

Bértámogatással növelnék a foglalkoztatottságot

Még fél éven keresztül igényelhetnek bérköltség-támogatást a felvenni kívánt alkalmazottaik után a Dombóvár és Tamási térségében működő cégek, vállalkozók a „Foglalkoztatási Paktum” elnevezésű projekt keretében.

2019. Január 18. 09:30, péntek | Helyi

Ingyenes jogi tanácsadás

Ingyenes jogi tanácsadás a munka világában, a JOGpontok projektek keretében Tamásiban.