Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2018. Január 08. 11:32, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Jelentős vízszintemelkedések a Duna vízgyűjtő területén

Jelentős vízszintemelkedések a Duna vízgyűjtő területén

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtő területére jórészt a múlt hét közepén lehullott csapadék, és az enyhe időjárás következtében meginduló olvadás együttes hatására a Duna vízgyűjtőin vízszintemelkedések alakultak ki

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel. Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet mennyisége vasárnap 14,7 köbkilométer volt. Ez az elmúlt 20 éves időszak átlagértékének kevéssel több mint kétszerese, és nagyjából megegyezik a korábbi legnagyobb (2006-os) értékkel.

A jelenlegi rekord mennyiség még nem jelenti azt, hogy a tavaszi időszak kezdetén is kiemelkedően magas lesz ez az érték, hiszen a tél hátralévő részének időjárása, illetve az időszak alatt bekövetkező további hófelhalmozódás mértéke jelentősen befolyásolja a tavasz elején érvényes értéket - jegyezték meg.

A közlemény szerint a Felső-Duna, Inn, Traun-Enns vízgyűjtőkön január 2. és 4. között területi átlagban 40-65 mm csapadék esett. Ez részben hó formájában hullott, de az alacsonyabb területeken a folyékony halmazállapotú csapadék felgyorsította az átmenetileg enyhébb időjárásban kezdődött hóolvadást.

A Duna magyarországi szakaszán Nagybajcsnál a vízszint rövid időre meghaladta az elsőfokú készültségi szintet. Az árhullám jelenleg Budapest alatt jár, a fővárosban hétfőn hajnalban tetőzött a vízszint. Az alsó szakaszon készültségi szint alatti értékek alakulhatnak ki.

A többi vízfolyáson nem alakult ki számottevő árhullám, a Bodrogon a korábbi árhullámot követően még az elsőfokú készültségi szintek feletti vízállások érvényesek, és ez a helyzet feltehetően a hét második feléig így is marad.

Az előrejelzések szerint a következő 10 napban nem valószínű jelentős mennyiségű csapadék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni