Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2018. Július 10. 08:37, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Juliálissal ünnepeltek a vasutasok

Juliálissal ünnepeltek a vasutasok

A 150 éve alapított MÁV Zrt. idén 68. alkalommal tartott Vasutasnapot a cégcsoporthoz tartozó vállalatok dolgozói és családtagjaik számára.

Budapesten július 6-án tartották a központi rendezvényt, majd egy nappal később hat vidéki városban - köztük Dombóváron is - „Juliálissal” ünnepeltek a vasutasok.

A kiadós éjszakai és hajnali „égi áldás” után reggel már csak szemerkélt az eső, délelőtt pedig - mire elkezdődtek a programok a Szuhay Sportcentrumban - kisütött a nap. A sportcsarnokban tartott megnyitón Orbán Zsolt, a MÁV Zrt. pécsi területi igazgatója köszöntötte a különböző dél-dunántúli településekről érkezett kollégáit és azok családtagjait. A rendezvény fővédnöke, a helyi gyökerekkel rendelkező Béli János arról beszélt, hogy 45 évvel ezelőtt miként lett az állami tulajdonban lévő társaság alkalmazottja.
- A vasutasság nemcsak hivatás, hanem életforma is - emelte ki a MÁV Központi Felépítmény-vizsgáló Kft. ügyvezető igazgatója. - A felelősségteljes munkavégzéshez fontos a nyugodt családi háttér. Ma lehetőség nyílik arra, hogy szeretteikkel és kollégáikkal közösen ünnepeljenek a vasutasok, akik ezzel a rendezvénnyel is erősítik az összetartozás érzését. Arra törekszünk, hogy közösen az eddigieknél magasabb színvonalú személy- és teherszállító szolgáltatást tudjunk nyújtani utasainknak, valamint a különböző áruikat velünk transzportáltatóknak.
Dombóvár polgármestere elmondta, hogy a város önkormányzata szívesen bocsátotta a MÁV-cégcsoport rendelkezésére a tulajdonában lévő Szuhay Sportcentrumot a regionális rendezvény lebonyolítására.
- Településünk fejlődését egyértelműen a vasútnak köszönheti - hangsúlyozta Szabó Loránd. - 1872-ben készült el a Dombóvár és Gyékényes közötti 100 kilométeres pályaszakasz. Az építkezésekhez és a vasút üzemeltetéséhez rengeteg ember kellett, akik a környékbeli falvakból települtek be Dombóvárra. Rövid idő alatt a község lakossága megsokszorozódott, ezért a Dombóvári Vasutasok Nemzeti Szövetsége Esterházy Pálhoz fordult azért, hogy adjon el uradalmából a MÁV-nak akkora területet, hogy ott egy új vasutastelepet hozhassanak létre a Konda-pataktól keletre eső területen. A kérésnek a herceg eleget tett és Saguly Károly mérnök előbb megtervezte Újdombóvárt annak utcáival, tereivel és telkeivel együtt, majd irányította a felparcellázást is. Az első ház 1919-ben készült el, hat esztendővel később már 280, 1944-ben pedig 502 volt a lakóépületek száma. A 100 éves jubileumot jövőre nagyszabású programsorozattal kívánja megünnepelni a képviselő-testület.
A szónokok a megnyitót követően megkoszorúzták a sikerekben gazdag sportolói pályafutását szülőhelyén - Dombóváron - kezdő, majd azt olimpiai aranyéremmel és világbajnoki ezüstmedáliával kiteljesítő, negyvenkilencszeres magyar válogatott labdarúgó, Buzánszky Jenő szobrát.
A „Juliálisra” ellátogatóknak különböző zenei stílust képviselők adtak koncerteket. A diszkót kedvelőknek Csepregi Éva, az egykori Neoton Família tagja énekelt, operett-részleteket a Pécsi Nemzeti Színház két művésze - Ócsai Annamária és Bognár Szabolcs - adott elő, bordalokkal a Vivat Bacchus szórakoztatta a közönséget, a musicalt szeretők a Pesti Brodway Stúdió műsorát élvezhették, a lakodalmas muzsika iránt rajongók a Tajtiboy duójának tapsolhattak, a táncolni vágyókat a Black Café szórakoztatta, L. L. Junior pedig rappot „nyomott”.
Miközben a színpadon egymást váltották az előadók, a főzőverseny résztvevői finomabbnál finomabb pörkölteket készítettek, amikkel megvendégelték családtagjaikat, kollégáikat és barátaikat. Három küzdőtéren zajlott az a kispályás focitorna, melyen öregfiúkból álló csapatok, valamint munkahelyi kollektívák gárdái csaptak össze. A felnőttek ingyenes egészségügyi szűréseken vehettek részt, gyógyító és szépségápoló eszközöket próbálhattak ki, kézművesek portékáiból válogathattak, megnézhették a Vasúttörténeti Gyűjteményben a Zákányból érkezett Kovács Tibor fából faragott mozdonyait nézhették meg, Hans Peter Fischl wurlitzerjátékát csodálhatták meg, vagy a segítségre szoruló Arany Dániel pécsi váltókezelő számára adakozhattak.
A gyerekek népi játszóházban és kézműves foglalkozásokon ügyeskedhettek, csillámtetoválást, vagy arcfestést kérhettek, trambulinon és légvárban ugrálhattak, valamint kisvonaton utazhattak.

Címkék: Vasutasnap

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 24. 19:31, hétfő | Helyi

Egyesület vagy alapítvány? Melyik a jobb?

Ma az alapítványok és az egyesületek pozitív, illetve negatív oldalait fogjuk kielemezni, hogy rávilágítsunk, hogy mikor melyiket célszerű előnyben részesíteni.

2018. Szeptember 24. 16:12, hétfő | Helyi

Fiatalok Budapesten - avagy látnivalók, programajánlatok

Budapest mindig is népszerű volt a fiatalok körében, de ez most egyre erősödik.

2018. Szeptember 24. 08:23, hétfő | Helyi

Pokoli torony, macimentés és létra-séta a kurdiak versenyén

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg Kurdon a Tűzkakas Diáktűzoltó versenyt pénteken.

2018. Szeptember 22. 09:00, szombat | Helyi

Többfunkciós sportpályát avattak az újdombóvári oviban

Az újdombóvári Százszorszép Óvodában szeptember 19-én adták át a 6x12 méteres játékterű multifunkcionális - azaz több sportág űzésére alkalmas - pályát.