Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 31. 08:44, kedd | Helyi
Forrás: G. Nagy Róbert/DURA

Katolikus eszperantisták kongresszusa zajlott Pécsett

Katolikus eszperantisták kongresszusa zajlott Pécsett

A Nemzetközi Katolikus Eszperantista Egyesület július 14-e és 21-e között Pécsett rendezte meg 65. kongresszusát. Témája: „Hiszek egy Istenben!\", mely már az októberben megnyitásra kerülő hit évére hangolt.

Az egyhetes programra kilenc országból közel hetvenen jelentkeztek. A kongresszus központja a Nagy Lajos Ciszterci Gimnázium és Kollégium volt.

A kongresszus ünnepélyes megnyitóján a nemzetközi szervezet vezetői mellett dr. Udvardy György püspök atya is köszöntötte a résztvevőket, majd „A hit természete, a hit ajándéka" címmel ő tartotta a kongresszus bevezető előadását is. Az előadást eszperantó nyelvre szinkron tolmácsolták, mert a kongresszus minden eseménye eszperantó nyelven zajlott, hiszen a résztvevőknek ez volt a közös nyelve.
Ezen a nyelven mutatták be minden nap a Szentszék által 1990-ben jóváhagyott misekönyvből a szentmisét, imádkozzák a zsolozsmát, a rózsafüzért, énekelnek a 2001-ben kiadott Adoru! (Imádd!) ökumenikus énekes imakönyvből.
A három magyar nyelvű, tolmácsolt előadás kivételével minden előadás ezen a nyelven hangzott el. A programban a tematikus előadások mellett a jövőre a kegyszobor 300. évfordulóját ünneplő Máriagyűdre is elzarándokoltak, de volt alkalom mind Pécs, mind az ezer éves Pécsi Egyházmegye kulturális, vallási, történelmi, gasztronómiai, nemzetiségi gazdagságának megismerésére is.
A különböző anyanyelvű emberek közötti kommunikáció elősegítésére az eszperantó nyelvet a mai Lengyelország területén található Byalistok városban Lejzer Zamenhof szemorvos alkotta 1887 júliusában, éppen 125 esztendeje. Mind a katolikus, mind pedig más felekezetű keresztények hamar felismerték a lehetőséget, hogy az eszperantó mint közös nyelv használata által Jézus szándékát is megvalósíthatják: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek." (Mk, 16,15) illetve „Legyenek mindnyájan egyek" (Jn 17,21).

A katolikus eszperantisták első újságja, a mai napig megjelenő Espero Katolika (Katolikus Remény) 1903-ban jelent meg először. A Nemzetközi Katolikus Eszperantista Egyesület 1910-ben alakult, a Világiak Pápai Tanácsa 1992-ben mint a krisztushívők magántársulását hagyta jóvá. Székhelye Rómában van, így a szervezet közreműködésével készülhet 1977 óta a Vatikáni Rádió eszperantó nyelvű adása is.
Minden esztendőben más országban rendezik a kongresszusukat, mely alkalmanként ökumenikus, általában minden második évben ökumenikus formában történik.
Magyarországon 100 évvel ezelőtt volt az első kongresszusuk Budapesten, majd 1930-ban ismét. Ökumenikus eszperantó kongresszus Velencén (1992), Szombathelyen (1996) és Piliscsabán (2005) volt. Kezdettől fogva megtalálható az egyesületen belül a karitatív tevékenység (árvák örökbe fogadása, iskolák építése, egyéb adományok gyűjtése és célba juttatása stb.) is. A pécsi kongresszusuk a hitről való gondolkodást, elmélyülést, felfrissülést szolgálta.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.