Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 26. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Kiváló borok születtek 2018-ban

Kiváló borok születtek 2018-ban

Harmincötödször rendezte meg borversenyét február 19-én a Tinódi Házban a Dombóvári Kertbarátok Egyesülete, mely a megmérettetés eredményhirdetését négy nappal később a Német Közösségi Házban tartotta.

A minősítésre mintát adókat Máté József köszöntötte, majd Páldi Ede, a civil szervezet vezetőhelyettese megható szavakkal emlékezett meg a közelmúltban elhunyt elnökükről, Király Gáborról.

Kovács János okleveles borszakértő arról beszélt, hogy a tavalyi esztendő a szőlőtermesztés szempontjából kiválóan sikerült. Sokat sütött a nap, aminek köszönhetően magas lett az éves hőösszeg, a csapadék mennyisége és eloszlása optimális volt. A legtöbben eltalálták a szüret időpontját, de akadtak olyanok, akik a kelleténél előbb, vagy később szedték le a termést. A must- és a borkészítés során megfelelő szakértelem és tapasztalat hiányában számos technológiai hibát lehet elkövetni, de ilyet nem tapasztalt a bírálatot végző zsűri. A tárolással és a hordókezeléssel már akadtak gondok, aminek a következtében némileg romlott egy-egy nedű élvezeti értéke.

A 35 szőlősgazda összesen 85 mintával nevezett a minősítésre, amit a Tinódi Házban bonyolítottak le február 19-én. Ott a Pécsről, valamint Szekszárdról érkezett bírák mellett helyi szakértők is megkóstolták és értékelték a nedűket. Közülük 26 arany-, 26 ezüst- és 33 bronzminősítést kapott. Az okleveleket Kiss Béla alpolgármester és a Dombóvári Kertbarátok Egyesületének vezetői adták át a bortermelőknek. 2018 legjobb fehérborának Páldi Ede chardonnayja bizonyult, a rozék közül Dávid János vegyese kapta a legmagasabb pontszámot, Kertész János pedig a vörösök mezőnyében diadalmaskodott cabernet francjával. „Az év borásza” elismerést Tevesz Tamás érdemelte ki.

A díjkiosztón tiszteletét tette Szabó Loránd polgármester is, aki két olyan idei eseményről tett említést, melyhez a szőlősgazdák támogatását és segítségét kérte. Az önkormányzati vezető beszámolt arról, hogy április 27-én „Rügyfakasztó” Családi Túrát szerveznek a szőlőhegyre. A program középpontjába a kulturált borfogyasztást kívánják állítani, de a felnőttek mellett várják a gyerekeket is az egész naposra tervezett rendezvényre, nekik kézműves foglalkozásokat és ügyességi vetélkedőket kínálnak. Ugyanekkor bonyolítják le az első terepkerékpáros versenyt is, melynek előkészítésében Parti András háromszoros olimpikon biciklis és kedvese - a többszörös magyar bajnok mountain bike versenyző Fördős Panni - segédkezik a helyi rendezőknek.
- Jó döntésnek bizonyult tavaly az, hogy a Borünnepet az Újdombóvári Őszi Fesztivált megelőző napon bonyolítottuk le négy helyszínen a belvárosban, ahol kiváló minőségű fehér-, rozé- és vörösborokat, valamint pezsgőket lehetett kóstolni - emelte ki Szabó Loránd. - Az időponton idén sem változtatunk, október 4-én, pénteken délután várjuk a programra a város ifjabb, középkorú és idősebb lakóit.
A polgármester megemlítette még, hogy az Erzsébet utca 16. számú ingatlanon a talaj megfelelő előkészítését 2018-ban már elvégezték ahhoz, hogy ebben az évben oltványokat tudjanak telepíteni. Teszik ezt azért, hogy egy közösségi szőlészetet hozzanak létre. Ugyanitt alakíttatja ki EU-s pályázati forrásból a Dombóvári Kertbarátok Egyesülete tagjainak találkozóhelyéül szolgáló épületet is a képviselő-testület, amit aztán az említett civil szervezetnek használatra átadnak.
A finom vacsora és a borkóstoló előtt az egyesületi vezetők még köszönetet mondtak Pölöske Károly tagtársuknak, aki hosszú idő óta évente 50.000 forint felajánlásával járul hozzá a minősítés és eredményhirdetés lebonyolításának költségeihez.

Az egyesületi elnök halála miatt kegyeleti okokból ezúttal elmaradt a hagyományos borbál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.