Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 13. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kockázatos a túl sok antibiotikum

Kockázatos a túl sok antibiotikum

Itthon nem túlzó a fogyasztás, de vannak olyan baktériumok, amelyek 99%-ban rezisztensek. Hatalmas különbségek vannak Európában az antibiotikumok felhasználásában: Franciaországban például csaknem háromszor annyit szednek az emberek, mint Hollandiában.

Magyarországon az európai átlagnál kevesebb antibiotikum fogy a humán gyógyításban – derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és két másik hivatal közös jelentéséből.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint nemzetközi összehasonlításban nem túlzó a hazai antibiotikum-fogyasztás, mégis óva int attól, hogy körültekintés nélkül vegyünk be antibiotikumokat.

– Meghűléses, megfázásos betegségeket vírusok okoznak, ilyenkor felesleges, drága, de akár káros is lehet az antibiotikum – mondta a főigazgató. Azt ő is elismerte: ha a beteg nagyon ragaszkodik egy-egy készítményhez, az orvosok egy része felírja a gyógyszert, sokan pedig a korábbról megmaradt antibiotikumokhoz nyúlnak.

A legfontosabb, tanácsolta Balogh Sándor, hogy addig szedjük az antibiotikumot, ameddig az orvos előírta, még ha jobban is érezzük magunkat. Ha hamarabb abbahagyjuk, akkor a megmaradó baktériumok újra felszaporodhatnak, ráadásul jobban ellenállnak a kezelésnek.

Ez az ellenálló képesség, az antibiotikum-rezisztencia szakértők szerint komoly kockázatot jelent az egészségügyi ellátásban.

A rezisztencia igen széles skálán mozog. A legutóbbi adatok szerint Magyarországon van olyan kórokozó, amely egy bizonyos készítménnyel szemben kevesebb mint egyszázalékos arányban rezisztens, de akad olyan baktérium-gyógyszer kombináció is, amelynél 99,5 százalékos a hazai mutató. Igaz, utóbbi esetben egész Európában nagyon rossz a helyzet, a legjobb rezisztenciaérték is 70 százalékos.

40 százalék Európában azoknak az aránya, akik tévesen hiszik, hogy az antibiotikumok segítenek a megfázás és az influenza legyőzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.