Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 11. 11:08, szombat | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

Könyvbemutató - Nagy Sándor: Dombóvár madárvilága

Könyvbemutató - Nagy Sándor: Dombóvár madárvilága

Több mint három évtizedes tematikus gyűjtőmunka előzte meg a Dombóvár madárvilága című kiadvány 2014-es megjelentetését.

Dombóváron a természet- és a madárvédelmi tevékenység összeforrt Nagy Sándor, a Magyar Madártani Egyesület 28. Sz. Dombóvári Csoportja titkárának a nevével. A kiemelkedő ifjúságnevelő munkájáért 1998-ban Enikő-díjjal jutalmazott pedagógus büszke arra, hogy Tüskében a Madárvártán 35 év alatt 130 tábort szervezett. 86 településről 4000 diák érkezett a Tüskei-horgásztavak mellé madárgyűrűző táborba vagy erdei iskolába.

Több mint három évtizedes tematikus gyűjtőmunka előzte meg a Dombóvár madárvilága című kiadvány 2014-es megjelentetését. Ebben az időszakban 101 madárfaj 22 000 egyedére került gyűrű. 25 ezer faunisztikai adatot összegez, foglal rendszerbe a könyv szerzője, megbecsülve a tanárok, gyűrűzők, diákok és adatszolgáltatók (54 fő) segítő munkáját. A szakkönyvet minden természetet kedvelő fiatal, felnőtt figyelmébe ajánljuk, forgassák szeretettel a kezdő és haladó madarászok is. Nagy Sándor a tanítványainak szokta mondani: „A hálózás és a gyűrűzés úgy elégíti ki ősi vadászati vágyainkat, ösztöneinket, hogy közben teret ad a rácsodálkozásra, a megismerésre, rávilágít a természet összefüggéseire, érdeklődővé és aktív természetvédővé formálja a tevékenységben tartósan résztvevőket.”

A kiadvány áttekinthető, logikusan felépített. Településünket növény- és madárvilága, ökológiai viszonyai alapján 11 élőhelyre osztotta a szerző megkönnyítve a további megfigyeléseket. Az egyes élőhelyek madárvilága és azok jellemzése foglalja el a könyv egy részét. 216 oldalon 440 színes kép, 40 ábra, grafikon, táblázat teszi szemléletessé a 91 költő és a 115 nem költő faj ismertetését.

A rendszeresen és ritkán költő 91 fajt tartalmazó fejezetben egy oldalon egy faj bemutatása történik a hazai és helyi állomány rögzítésével; táblázatban a faj tartózkodási jellegével és az egyes élőhelyeken a költőpárok számával; a lap alján a javasolt megfigyelési helyekkel; a lap szélén a faj rendszertani, állatföldrajzi besorolásával, gyűrűzési adatokkal. Két kép található a madárfajról minden oldalon. A vizsgált élőhelyeken megfigyelt 115 nem költő faj a témája egy újabb fejezetnek. 2-3 faj kerül távcső elé egy oldalon az előző részhez hasonló felépítésben. Ritka költő, vonuló, telelő madárfajok is helyet kaptak a kötetben: hegyi fakusz, barna rétihéja, kis vöcsök, kis légykapó stb.

Számos elismerő vélemény érkezett a könyvről szakemberek tollából:Király Gergely: „Szívből gratulálok a szakmai és formai szempontból is nagyon szép megvalósításhoz.”

Stallenberger József: „Nemigen találkoztam még ilyen lényegre törő, rengeteg információt tartalmazó madaras könyvvel.”

Kovács Norbert: „Nagyon örülök, hogy a fotóim szerepelhetnek ebben a színvonalas kiadványban. Ritkán látni mind grafikailag, mind tördelésben ilyen igényesen kidolgozott könyvet.”

Jó szívvel ajánlom minden érdeklődő természetbúvárnak általános iskolai osztályfőnököm, Nagy Sándor könyvét, mely megvásárolható az Ady könyvesboltban, a Helytörténeti Múzeumban, a Művelődési Ház portáján.

Erdősné Fedeles Zita

Címkék: madárgyűrűzés

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.