Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Október 13. 13:49, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Londoni elemzők jelentős MNB-kamatcsökkentést várnak a negatív infláció miatt

Londoni elemzők jelentős MNB-kamatcsökkentést várnak a negatív infláció miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatának jelentős további csökkentését jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők a legutóbbi magyarországi inflációs adatok alapján.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - elemzői Londonban ismertetett napi devizapiaci körképükben úgy vélekedtek: az éves összevetésű fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,5 százalékos visszaesése "erőteljes jelzés" arra, hogy módosulhat az MNB monetáris politikája.
A teljes kosárra számolt inflációt a közműdíj-csökkentések terelték lefelé tartó pályára, ám a maginfláció március óta 2,4 százalékos éves ütem környékén stabilizálódott eddig. Az MNB erre alapozva jósol jelenleg inflációs fordulatot a jövő évre, 3 százalékos éves maginflációs átlagot valószínűsítve 2015 egészére.
Mindeközben a gazdasági növekedés is "egészséges", 3 százalék feletti ütemet ért el, és az MNB ebben a környezetben hirdette meg az enyhítési ciklus végét, arra utalva útmutatásában, hogy az alapkamat 2015 végéig a jelenlegi 2,10 százalékon maradhat - hangsúlyozzák a Commerzbank elemzői.
A ház kiemeli ugyanakkor, hogy a múlt hónapban nemcsak a teljes kosárra számolt éves infláció zuhant mélyen a negatív tartományba, de a maginfláció - az MNB minden egyéb alapszintű inflációs mérőszámával együtt - szintén meredeken lassult. "Pontosan erre a jelzésre vártunk (annak megjóslásához), hogy a monetáris tanács retorikájának változnia kell" - közölték hétfői értékelésükben a Commerzbank elemzői.
A ház felülvizsgált hétfői előrejelzése mindezek alapján azt valószínűsíti, hogy az MNB alapkamata a jelenlegi 2,10 százalékról 1,70 százalékra csökken 2015 első negyedéig. A feldolgozószektor teljesítményének bizonyos mértékű gyengeségére is szükség lesz még ahhoz, hogy a magyar jegybank hivatalosan jelezze készségét az újabb kamatcsökkentésekre, ám ez a feldolgozóipari gyengülés is be fog következni - jósolták a Commerzbank szakértői.
A ház szerint jóllehet a forint jelenleg erős - könnyedén túlteljesítette például a lengyel zlotyt az utóbbi időben -, ám az erősödési lendület megtörhet, ha a piac elkezdi beárazni a még alacsonyabb MNB-alapkamatot. A Commerzbank elemzői ennek figyelembevételével 2015 elejére 312 forint/euró felé tartó árfolyamot várnak, de azt is valószínűsítik, hogy a forint a jövő év végére 306 forint/euróig erősödik vissza.
A Commerzbank hétfői prognózisa az 1,70 százalékig csökkenő MNB-alapkamatról a legagresszívabb MNB-kamatelőrejelzés jelenleg a City elemzői közösségében; más nagy londoni házak a legutóbbi inflációs adatok után is ennél jóval kisebb eséllyel jósolták a magyar jegybank enyhítési ciklusának újraindítását.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a szeptemberi inflációs adatok nyomán az idei év egészére most már enyhe deflációt várnak Magyarországon: felülvizsgált előrejelzésük szerint az átlagos infláció 2014-ben mínusz 0,1 százalék lesz. A cég szakértői eddig 0,1 százalékos átlagos inflációval számoltak 2014-re.
A ház londoni elemzői szerint az MNB egészen 2015 végéig változatlanul hagyhatja 2,10 százalékos mélységi rekordon lévő alapkamatát. A JP Morgan korábban 0,30 százalékpontos MNB-kamatemelést jósolt 2015 negyedik negyedévére.
A cég elemzői sem tartják kizártnak, hogy ha új inflációs prognózisuk helytállónak bizonyul, akkor az MNB "kísértést érezhet" akár az enyhítési ciklus felújítására is.
Hozzátették mindazonáltal, hogy nem ez a JP Morgan alapeseti forgatókönyve, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaságban élénkül a hazai kereslet, és szűkül a negatív kibocsátási rés, ami azt jelenti, hogy a reálgazdaságban érvényesülő dezinflációs hatások idővel várhatóan enyhülnek.
A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház elemzői is úgy vélekedtek, hogy - főleg a jövő évi euróövezeti defláció növekvő kockázata miatt - "van egy nagyon halvány esély" a semleges MNB-alapállás jövőbeni felülvizsgálatára, és arra, hogy a magyar jegybank újabb kamatcsökkentéseket vegyen fontolóra.
A 4cast szakértői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelenleg nem ez az alapeseti forgatókönyvük, ezt csupán "enyhén növekvő esélyű távoli lehetőségnek" tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.