Városlista
2018. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2018. Február 12. 09:52, hétfő | Helyi
Forrás: Belvárosi Általános Iskola

MateMorfózis: dimenziók mindenfelé

MateMorfózis: dimenziók mindenfelé

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 6.a osztályos tanulóinak egy csoportja részt vett Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Herkules műhelyében egy foglalkozáson, melynek fő témája a 4. dimenzó volt.

Pintér Gergő, az MTA Rényi Intézetének matematikusa, rocksztár és TEDx-csillag olyan játékokkal érkezett, amik a hétköznapi, háromdimenziós térélményünket meghaladva lehetővé teszik akár többdimenziós alakzatok elképzelését is. Építőjátékokkal, kézműves ötletekkel szórakoztatta az érdeklődőket. Szó volt önmagukba záródó terekről, készítettünk Möbius-körképet fóliára és papírcsíkra is. Aki éppen megunta a kézműves foglalkozást, az egy cipzáras Möbius-szalagot kapott szétszedve. Nem volt egyszerű „összeszerelni”.
A bevezető előadásban említést tettek a tóruszról, amit úszógumival szemléltettek és a Klein-kancsóról is mint önmagukba záródó felületekről.

Markovits Edit

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 23. 13:22, péntek | Helyi

Megtalálták a kulcsot, 700 000 forintot loptak el Kocsolán

Azonosították a rendőrök a bűncselekmény kocsolai elkövetőit.

2018. Február 23. 08:19, péntek | Helyi

Reith Áron a Belvárosiból bejutott a TITOK verseny országos döntőjébe

Jól vette az akadályokat az egyéni tesztverseny 2. fordulójában Reith Áron, a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 5.b osztályos tanulója, aki az Arany János Magyarverseny országos döntőjébe jutott.

2018. Február 22. 15:19, csütörtök | Helyi

Városi farsangra várták a gyerekeket

Dombóvár Város Önkormányzata a Tinódi Könyvtárral és a Tinódi Házzal karöltve február 17-én ismét egy fergeteges farsangi bulit rendezett.

2018. Február 22. 08:22, csütörtök | Helyi

Siófok és Pécs között lehet majd tekerni a tervek szerint

A tervek szerint még az idén elkészül a Siófok és Pécs közötti kerékpárút tervezése, a kivitelezés pedig várhatóan jövőre kezdődik el.