Városlista
2018. augusztus 18, szombat - Ilona

Hírek

2018. Február 12. 09:52, hétfő | Helyi
Forrás: Belvárosi Általános Iskola

MateMorfózis: dimenziók mindenfelé

MateMorfózis: dimenziók mindenfelé

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 6.a osztályos tanulóinak egy csoportja részt vett Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Herkules műhelyében egy foglalkozáson, melynek fő témája a 4. dimenzó volt.

Pintér Gergő, az MTA Rényi Intézetének matematikusa, rocksztár és TEDx-csillag olyan játékokkal érkezett, amik a hétköznapi, háromdimenziós térélményünket meghaladva lehetővé teszik akár többdimenziós alakzatok elképzelését is. Építőjátékokkal, kézműves ötletekkel szórakoztatta az érdeklődőket. Szó volt önmagukba záródó terekről, készítettünk Möbius-körképet fóliára és papírcsíkra is. Aki éppen megunta a kézműves foglalkozást, az egy cipzáras Möbius-szalagot kapott szétszedve. Nem volt egyszerű „összeszerelni”.
A bevezető előadásban említést tettek a tóruszról, amit úszógumival szemléltettek és a Klein-kancsóról is mint önmagukba záródó felületekről.

Markovits Edit

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Augusztus 17. 08:58, péntek | Helyi

Fokozott rendőri ellenőrzés Tolna megye útjain az ünnepi hosszú hétvégén

A megengedett sebességnél gyorsabban közlekedőkre, valamint az ittas járművezetőkre fókuszálnak a rendőrök.

2018. Augusztus 16. 10:54, csütörtök | Helyi

Testvére nevében kötött szerződést

A Dombóvári Rendőrkapitányság eljárást folytatott hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy csibráki lakos ellen.

2018. Augusztus 15. 10:12, szerda | Helyi

Hátrányos helyzetű családok kirándulhattak Balatonra

A Dombóvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat és az Új Kezdet Roma Egyesület közös invitálását 63 helybeli fogadta el az augusztus 11-i egy napos Balatonfenyves-alsói kirándulásra.

2018. Augusztus 14. 09:24, kedd | Helyi

Győzelemmel zárta búcsúversenyét Czukor Zoltán

Bár a tervezett korosztályos világcsúcstól elmaradt, hősies küzdelemben utasította maga mögé ellenfeleit az 55 éves Czukor Zoltán a pályafutását lezáró 100 kilométeres búcsúversenyen.