Városlista
2018. október 16, kedd - Gál

Hírek

2018. Február 12. 09:52, hétfő | Helyi
Forrás: Belvárosi Általános Iskola

MateMorfózis: dimenziók mindenfelé

MateMorfózis: dimenziók mindenfelé

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 6.a osztályos tanulóinak egy csoportja részt vett Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Herkules műhelyében egy foglalkozáson, melynek fő témája a 4. dimenzó volt.

Pintér Gergő, az MTA Rényi Intézetének matematikusa, rocksztár és TEDx-csillag olyan játékokkal érkezett, amik a hétköznapi, háromdimenziós térélményünket meghaladva lehetővé teszik akár többdimenziós alakzatok elképzelését is. Építőjátékokkal, kézműves ötletekkel szórakoztatta az érdeklődőket. Szó volt önmagukba záródó terekről, készítettünk Möbius-körképet fóliára és papírcsíkra is. Aki éppen megunta a kézműves foglalkozást, az egy cipzáras Möbius-szalagot kapott szétszedve. Nem volt egyszerű „összeszerelni”.
A bevezető előadásban említést tettek a tóruszról, amit úszógumival szemléltettek és a Klein-kancsóról is mint önmagukba záródó felületekről.

Markovits Edit

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 16. 11:33, kedd | Helyi

A középmezőnybe sprintelt Farkas Bence Argentínában

Az argentinai Buenos Airesban zajló III. Nyári Ifjúsági Olimpián október 13-án rendezték meg a 200 méteres síkfutás első versenyét, melyen a magyar atlétaválogatott tagjaként Farkas Bence állt rajthoz.

2018. Október 15. 11:39, hétfő | Helyi

Közel kétezer növendék sertés pusztult el Alsómocsoládon

A Baranya megyei Alsómocsoládon egy sertéstelepen keletkezett tűz.

2018. Október 15. 08:10, hétfő | Helyi

A Gyalogló Világnap alkalmából túráztak

Horváth Csaba vezette azt a csoportos túrát, amit a Dombóvári Hangulat Szabadidő Sportegyesület rendezett a Gyalogló Világnap alkalmából október 7-én.

2018. Október 12. 08:00, péntek | Helyi

Dombóvári siker a diák fotópályázaton

A pécsi Csorba Győző Könyvtár hirdette meg „Örökségünk” címmel azt az országos fotópályázatot általános és középiskolás diákok részére, melyen jól szerepelt egy dombóvári fiatalember.