Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Január 10. 15:35, kedd | Helyi

Megemlékezést tartott a Dombóvári Székely Kör a Szent László Parkban

Megemlékezést tartott a Dombóvári Székely Kör a Szent László Parkban

A madéfalvi tömeggyilkosság 259. évfordulóján megemlékezést tartott a Dombóvári Székely Kör a Szent László Parkban.

Minden évben összegyűlnek ezen a napon, a 2014-ben kialakított emlékhelyen, és gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére. Az eseményen a tagság mellett részt vett Pintér Szilárd polgármester, Futó Péter és Tobak Gábor önkormányzati képviselők, valamint Hosszú Sándor Gergely a Dombóvári Civil Tanács elnöke.
A madéfalvi veszedelem néven is emlegetett esemény rövid összefoglalóját olvashatják az alábbiakban:

A hagyományosan katonanemzetnek számító székelyek az 1700-as évek kezdetéig ellátták a keleti határvédelmet, melynek fejében adómentességet élveztek. Ennek vetett véget a 18. század kezdetén az osztrák katonai vezetés, amely összegyűjtötte a székelység fegyvereit és egységesen földműves titulust adtak számukra.

A bécsi udvar 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben három székely és két román határezredet. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat és ellenálltak a székely ezredek erőszakos felállításának. Buccow tábornokot ekkor Mária Terézia leváltotta.

A helyébe lépő báró Siskovics József altábornagy parancsot adott katonáinak Mádéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak Vízkeresztkor. A csíkiakhoz csatlakoztak a Háromszékről lovakkal érkező székelyek is, de ők kijelentették, hogy nem maradnak az erdőben, javasolták, menjenek be a falvakba. Végül a lovak megfelelőbb ellátása érdekében úgy döntöttek, hogy Madéfalvára vonulnak be.

A korabeli leírások szerint az erdőből január 6-án mintegy 5 ezer ember érkezett Madéfalvára és a környező településekre. Az elképzelés az volt, hogy a tömeg január 7-én hajnalban Taplocára vonul az osztrák katonai parancsnokság székhelyére és átadják közös kérvényüket. Az osztrákok tudtak a tervezett bevonulásról. Ezzel párhuzamosan készült a támadás, 7-én kora hajnalban kivezényelték a katonaságot és körbezárták a falut, két ágyút is felállítottak. Hajnali 4 órakor dördült el az első ágyúlövés, a golyó egy parasztházba csapódott, a háromszékiek egyik vezetőjének közelében” Ezzel megkezdődött a támadás, a katonák lerohanták a falut, a Varga-szeg nevű falurészt felégették. A meglepett székelyek nem tanúsítottak ellenállást, aki tehette, mentette az életét. „Reggel 9 óráig tartott az öldöklés, majd 11 óráig kifosztották a falut. Voltak, akik megkísérelték az átkelést a befagyott Olton, ám beszakadt alattuk a jég és odavesztek. A sérültek, a megfélemlített emberek a környező erdőkbe menekültek, néhányan a csíksomlyói ferences kolostorban kaptak menedéket. A mezőkön, az erdőkben sebesültek és halottak tömege feküdt, mintegy 400 foglyot pedig a csíkszeredai várba szállítottak kihallgatásra” Ezen a havas téli éjszakán, vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 200 embert (köztük ártatlan gyermekeket is) mészároltak le.

Ezt követően elfogták a székelyek vezetőit és bűnvizsgáló bizottságot hoztak létre. A mészárlás és az erőszakos katonasorozás következtében kezdődött meg a székelyek kivándorlása Moldvába, ahol elrejtőzve megélhetést találtak a már évszázadok óta ott élő csángók falvaiban. 1774-ben Bukovina a török fennhatóság alól osztrák kéz alá került. Hadik András gróf megalapította az öt magyar falut: Istensegíts, Fogadjisten, Hadikfalva, Józseffalva, Andrásfalva. Templomokat és iskolát építettek, tanítókat, papokat kaptak. 1920-tól, a Trianoni diktátum után a falvak a mai Romániához kerültek, Szucsáva megye területén találhatók. Innentől elsorvadt az oktatás, hitélet, nem érkezett több tanító, pap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!