Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 02. 08:27, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

Mégis-rendezvény - XIX. Pál-Napi Vígasságok a dombóvári Művelődési Házban!

Mégis-rendezvény - XIX. Pál-Napi Vígasságok a dombóvári Művelődési Házban!

A Millecentenáriumi Bizottság hosszútávú programterve szerint, a Művelődési Ház kezdeményezésére 1996-ban kezdődtek el a Pál-Napi Vígasságok Dombóváron.

Dombó Pálra is emlékezve, Péter-Pál aratáskezdő naphoz legközelebbi hétvégére tervezve a folklór, a virtus, a művészetek és az együttes szórakozás jegyében indult útjára a város hiánypótló, fesztivál jellegű népünnepélye. A kultúrház, az évtizedek során együttműködő kulturális és sport szervezetek, cégek és magánszemélyek a városi támogatás teljes hiánya mellett, a szebb jövő reményében, idén is megszervezték és megvalósították a háromnapos vígasságot!

Péntek a Hagyomány Napja volt, fő célkitűzése pedig Kós Károly, az erdélyi kisebbség „mindenese”, a „kalotaszegi ezermester” szellemiségét, lelkiségét folytatni.
Róla elnevezett udvart avatott a Kós Károly Egyesülés igazgatója, Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész népdalok és idézetek kíséretében.
Varga Gábor Dombóváron élő keramikus szobrászművész szoborkompozícióját (kőből, fából) a pirogránit burkolatú légudvar bejáratánál az alábbi Kós idézet vezeti be: „Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója.” Mint azt Farkas János, a Dombóvári Művelődési Ház NKft. ügyvezető igazgatója elmondta, a korábbról kimentett, most az előtéri egyik fő falba visszahelyezett plakett is tanúsítja, a város Művelődési Háza mindig is a hagyományápolás, értékőrzés elkötelezett híve volt és marad.
Ezt bizonyítja a Házban működő Szépteremtő Kaláka néprajzi foglalkoztató szoba és annak pénteken záródó tábora is.

A szoboravatást követően tizenhárom kultúrára érzékeny, érdeklődő táborozó fiatal mutatta meg az általa készített tárgyakkal, előadott versekkel, énekekkel, játékokkal, mi mindent tanultak az öt napban. Volt Szent Iván éji tüzeskedés (forgórózsa mécsesekből), aratáshoz, kenyérkészítéshez kapcsolódó szokás-bemutató, különböző kézműves technikákkal készült és muzeális tárgyak kiállítása (kötélverés, bőrözés, fafaragás, gyöngyfűzés, nemezelés). A két tanárnő - Csík Mária és Dr. Pappné Farkas Gabriella – vezetésével a kicsik és a Tiszta Forrás Dalkör egyaránt hangot adott jókedvének.

Ezt követően a Nyári Éva vezette Kapos Táncegyüttes három korcsoportos „tűztáncos” előadása következett, hogy a szépszámú közönséget is tűzugrásra és táncházba csábítsa. Nem eredménytelenül – Őss Csaba és Zenekara számára a táncegyüttes elfáradása után is volt kinek húzni a talpalávalót.

Szombat a civilség és virtus napja volt: a Civil Tanácson kívül olyan együttműködő partnerei voltak a magukat megpróbálni akarók közül a Művelődési Háznak, mint a Dombóvári Amatőr Röplabda Club Szabadidős Egyesület, (Pál-Napi röplabdakupa) a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, (regionális nordic walking találkozó), Laki Sárkányos lovagrend és a Jeruzsálemi Szent Lázár Keresztes Testvériség (bajvívó bemutató és foglalkoztató), Helmut Brook Blockflöte Együttes és a Treff Duó. A civilek folytatták a tizenhétéves múltra visszatekintő Pál-Napi Szabadtűzi Főző- és Sütőversenyt 8 csoport nevezésével, az általuk életre hívott süteményversennyel, tevékenység-bemutató kiállítással, díjkiosztó gálával. De teret és időt kapott a város egy pályázati projektjének záróprogramja is, ha még oly kis érdeklődésre is tartott számot. (Ez valószínűleg az egyetlen aktuálpolitikai célokat kitűző szervezet nyilvánvaló nyomulásának köszönhető.) A Pál-Napi hagyományos „blockflőte” koncert és az utcabál azonban elfeledtette a délutáni kellemetlenséget úgy a közönségben, mint a szervezőkben.

Vasárnap szintén tizenéves virtuskodás folytatódott két helyszínen is: a tekepályán és a tüskei horgásztavon. A nevezők tekézésben női és férfi, horgászatban versenyző és amatőr kategóriában indultak.
Délután a régió fúvósaitól volt hangos a város: teherautó-platóról toborozták a rezesbandák a közönséget a X. Harmónia Unióra, a Zeneiskola udvarára. A Balaskó János alapította Dombóvári Zenész Egyesületen kívül fellépett az Alte Herren Blaskapelle, a Magyarszéki Fúvószenekar és a Dombó-Street Band – nagy sikerrel.

A Dombóvári Művelődési Ház NKft. 2014-ben minden nehézség ellenére mégis megszervezte XIX. Pál-Napi Vígasságokat, nem adva fel értékközvetítő célkitűzéseit. Ebben a helyzetben még nagyobb, megkülönböztetett tisztelet illeti kitartó, együttműködő partnereit! Köszönet nekik!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.