Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 30. 09:25, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: www.midilibre.fr

Megkezdődött az országos szúnyoggyérítés

Megkezdődött az országos szúnyoggyérítés

Ütemterv a 2014. június 30- 2014. július 3. között tervezett szúnyoggyérítésre Tolna megye területére.

A kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak!

2014. JÚNIUS 30.

Település

Légi kémia (ha)

Földi kémia (ha)

Várong

100

Szakcs

100

Kocsola

100

Dalmand

100

Nak

100

Gyulaj

100

Attala

100

Kapospula

100

Csikóstőttős

100

Kaposszekcső

100

Jágónak

100

Döbrököz

100

Kurd

40

Lápafő

30

Gyulaj

50

Medina

90

Harc

100

Sióagárd

70

Összesen:

1200

380

2014. JÚLIUS 01.

Település

Légi kémia (ha)

Földi kémia (ha)

Dombóvár

500

Csibrák

100

Murga

100

Felsőnána

100

Kéty

100

Zomba

200

Harc

100

Sióagárd

100

Dombóvár

300

Zomba

150

Tengelic

200

Kölesd

90

Szedres

200

Összesen:

1300

940

Ahogy az a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, amelyek szervezését a hivatásos katasztrófavédelemre bízta. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárások lezajlottak, a szerződéseket megkötötték, és az időjárás függvényében a gyérítés Budapesten és még hétszáz településen megkezdődött.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. A helyzetet rontja, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, ezek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, vagyis extrém mértékű szúnyoginvázióra van idén nyáron kilátás. További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. A hazai járványügyi szakemberek szerint előfordulhat, hogy ez a szúnyogfaj berepül az országba és az enyhe tél, valamint a csapadékos időjárás miatt állandó jelenlétére is számítani kell. A kormány mindezek figyelembevételével döntött a szúnyoggyérítési feladatok átvállalása mellett.

A szükséges közbeszerzési eljárásokat a katasztrófavédelem lefolytatta, ennek végeztével a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja a szegedi SZEMP Air Légiszolgáltató Kft., a békési Rovért Rovar-és Rágcsálóirtó Kft. és a budapesti Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. által alkotott konzorciummal kötött szúnyoggyérítésre szóló szerződést.

A cégeknek összesen 820 ezer hektáron kell gyéríteniük a vérszívókat. A szerződés aláírását követően három munkanapon belül el kell kezdeni a munkát és a katasztrófavédelem által megjelölt időn belül be kell fejezni az első kezelést. Szeptember harmincadikáig 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai, 10 ezer hektáron légi biológiai és ugyanekkora területen földi biológiai irtásra vállalkoznak a cégek. Valamennyi helyen és módszerrel egy-hat alkalommal kell gyéríteniük. Az ütemtervet a hivatásos katasztrófavédelem határozza meg, és minden esetben közzéteszi azt központi honlapján és Facebook-oldalán.

A vállalkozók a feladathoz kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által szúnyoggyérítésre engedélyezett irtószereket alkalmazhatnak. A kezelések során kiemelt figyelemmel kell lenniük a biztonsági és munkavédelmi előírásokra, valamint a lakosság egészségének és az élő környezet épségének védelmére. A munkavégzéshez szükséges egyedi engedélyeket (szakhatósági engedély) a cégek maguk szerzik be, és biztosítják, hogy a tevékenység szakmai irányítását olyan ember végzi, aki érvényes egészségügyi, gázmesteri szakképesítéssel rendelkezik.

A katasztrófavédelem a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására a keszthelyi Pannónia Központ Szakértői és Tanácsadói Koordinációs Kft. és a budapesti Bio-Kalibra Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. konzorciumával kötött megbízási szerződést. A konzorcium feladata az, hogy ellenőrizze a gyérítési munkákat, figyeljen arra, hogy azok a vonatkozó jogszabályoknak, az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott módszertan szerint, illetve a megkötött vállalkozási szerződés szerint zajlanak-e. A konzorcium adja ki az elvégzett munkáról szóló igazolást, ez alapján fizet a katasztrófavédelem a gyérítésért. Mindezeken kívül előzetes helyszínbejárást és -felmérést tartanak, valamint szúrópróbaszerűen személyesen is ellenőrzik a légi és a földi, kémiai és biológiai szúnyoggyérítési munkákat. A keszthelyi és a budapesti cég alkotta társulás feladatai közé tartozik az is, hogy monitorozza az ázsiai tigrisszúnyog hazai előfordulását az érintett területeken.

Az idei szúnyoggyérítés összköltsége kicsivel meghaladja az 1 milliárd 499 millió forintot.

Címkék: szúnyogirtás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.