Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 30. 08:01, szerda | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

„Mindenki szem a láncban” az október 23-i városi ünnepségen

„Mindenki szem a láncban” az október 23-i városi ünnepségen

Az ünnepélyen közreműködtek a Belvárosi Általános Iskola nyolcadik, hatodik és hetedik osztályos tanulói.

Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról versrészlete híven tükrözi az ötvenes évek atmoszféráját. A kommunista diktatúra irányt adott az emberek életének, és az irányba fordított tömegek azután már maguk képezték a rendszer erejét.
Az ünnepi megemlékezésen a kortörténeti bevezető részben a Belvárosi Általános Iskola végzős diákjai prózában jelenítették meg amint a zsarnokság átszövi az élet minden területét, behatol az emberi kapcsolatokba. A forradalom kirobbanását a harang és a tűz alakzattal látványosan szemléltették a hatodikosok. Az ifjúság fenyegető követeléseivel párhuzamosan lekerült a Rákosi-címer a nemzeti jelképek közül, átadva helyét a lyukas zászlónak.
Az üszkös, fagyos Budapesten november 4-én „az orosz tankok között hallgatnak a harangok”. Megkezdődött a megtorlás, vérbe fojtották a magyar forradalmat. A Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes Fordulj, kedves lovam c. népzenére előadott tánc a mintegy 200 000 külföldre menekülő érzéseit aposztrofálta.
A záró lírai szakaszban a lányok megcsillantották a visszatérés gondolatának reményét. A műsor végén a közel hatvan szereplő együtt énekelte gitárkísérettel a Szabadnak születtél c. dalt, mely a magyarság szabadságvágyát szimbolizálta.
„Te kicsi ország,
el ne felejtse, aki él,
hogy úgy született a szabadság,
hogy pesti utcán hullt a vér.”

Az ünnepélyen közreműködtek a Belvárosi Általános Iskola nyolcadik, hatodik és hetedik osztályos tanulói. A zenei közreműködőket Fenyvesi Gábor és Főbusz Nóra készítette fel. A koreográfiát Ockenfusz Enikő tanította be. Öt pár táncolt a Kapos Táncegyüttesből, művészeti vezető: Nyári Éva. A műsort összeállította: Erdősné Fedeles Zita.
Ünnepi beszédet mondott Kerecsényi Márton, a Fidesz helyi elnöke.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.