Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Április 21. 17:09, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Mintegy 19 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban

Mintegy 19 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban

Mintegy 19 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban, a nyilvántartottak száma hét év alatt több mint 900 százalékkal emelkedett

- közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Libre Belgique belga napilap pénteken.

A lap információi szerint a belga rendőrségi adatbázisban amíg 2010-ben mintegy 1800 terrorizmushoz köthetők, vagy velük szimpatizálók adatait rögzítették, addig a terrorveszély szempontjából szélsőséges nézeteket valók, vagy terrorszervezettel rokonszenvezők száma 2017 első négy hónapjára megközelítette a 19 ezret. Az adatok tanúsága szerint az emelkedés 7 éve alatt 907 százalékos.

Jan Jambon belga belügyminiszter elmondta, az adatok nem csak a terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetőinek, vagy az azokhoz köthetők adatait tartalmazzák. A rendőrségi adatbázisban rögzítettek nem mindegyike követett el, vagy kísérelt meg terrorista támadást. Sokan vannak közöttük olyanok, akiknek telefonján, számítógépén, vagy közösségi oldalaikon talált információk alapján bebizonyosodott, hogy szimpatizálnak, vagy valamilyen formában kapcsolatot tartanak terrorista csoport tagjaival, vagy azok családtagjaival.

A miniszter elmondta azt is, hogy az adatbázisban mintegy 2200 olyan ember is szerepel, akik terrorizmushoz nem köthetők, ugyanakkor szélsőségesen radikális nézeteket vallanak. Ezek közé gyakran olyan hozzátartozók, köztük nők tartoznak, akiknek családtagja terrorizmushoz köthető tevékenységet végzett, vagy tervezett elkövetni - közölte a belga belügyminiszter.

Címkék: belgium, terrorizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.