Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 20. 09:22, hétfő | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Múzeumi tárló 2014. 1.

Múzeumi tárló 2014. 1.

Egy volt dombóvári diák irataiból

A dombóváron 1925. Január 16-án született Farkas Viktor régi földműves család sarja volt. Szorgalmuk révén a kiterjedt rokonság tagjai kiemelkedő közösségi tisztségeket is betöltöttek. Így például Farkas Ferenc, aki településünk történeében a leghosszabb ideig volt bíró, amely titulus a mai polgármesterének felel meg.
Viktort – elemi iskolái után – szülei beíratták az Esterházy Miklós nádor nevét viselő Dombóvári Királyi Katolikus Gimnáziumba, ahol 1937-tól kezdődően négy osztályt sikeresen el is végzett. Ez idő alatt Csaplovics József, Madocsai Pál és Szanyi István igazgató urak mellett az osztályfők: dr. Tóth Pál, Kenyeres István, majd dr. Péczely László vezették az ifjú nevére szóló tanulmányi értesítőt.
A most szintén bemutatásra kerülő fegyelmi szabály című könyvecske is ebből az időszakból való.
Hasonlóképpen az a kézzel írott zsebre való füzet, amelyet az ifjú az úgynevezett levente-foglalkozások alkalmával bővített lapról-lapra.
A családfő, Farkas József irányításával működő gazdaság központja, a porta az Andrássy (ma Ady Endre utca) 67. szám alatt volt. A gazdálkodást aztán tőle vette át Viktor fia, aki szintén eltökélt ember volt: maga ura akart maradni. Így aztán a második világháborút követő évtizedben megalakult termelőszövetkezetek, „a közös” egyikébe sem lépett be. Ezért birtokolt és művelt földjét az állam kényszerrel elvette tőle.
Postás lett belőle, hordta a leveleket...
Viktor nőtlen volt; Andrássy - Ady utcai szülőháza, a nagy paraszti porta kertjéből egykoron nagy területet elvettek az úgynevezett Allende lakótelep megépítéséhez. A kártalanítás árából az 1970-es évek elején Gunarasban (Gunarasfürdő pihenőtelep) vett telket, majd kis nyaralót épített rá. Az őt ábrázoló színes fénykép is annak udvarán, krumplihámozás közben készült.
A sokak által ismert és kedvelt Farkas Viktor nyolcvanhárom éves korában, 2008-ban halt meg.
Sírja az ősökkel együtt a dombóvári egyházi temetőben van.

A dokumentumokat és az életút adatait Takács Istvánné helytörténész bocsátotta rendelkezésünkre - köszönet néki!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.