Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Március 29. 18:09, péntek | Belföld
Forrás: mti

Nem büntethető az apját meggyilkoló tornyospálcai férfi

Nem büntethető az apját meggyilkoló tornyospálcai férfi

Több késszúrással megölte édesapját, betegsége miatt azonban nem büntethető - közölte pénteken a törvényszék.

Jogerősen felmentette az emberölés bűntettének vádja alól és elrendelte a kényszergyógykezelését a Nyíregyházi Törvényszék annak a férfinak, aki 2018 januárjában több késszúrással megölte édesapját a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tornyospálcán - közölte a törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

Resán Dalma közleményében azt írta, a bíróság által kirendelt szakértők véleménye alapján a vádlott kóros elmeállapotú, elmebetegségben szenved, tette következményeit nem tudta felmérni.

A tényállás szerint a férfi 2018. január 20-án kora reggel munkásokat vitt Tornyospálcáról családja gyümölcsösébe, majd hazament. A házban az ágyban fekvő édesapjához lépett, majd egy késsel többször megszúrta. Az idős férfi a helyszínen életét vesztette.

A sajtószóvivő az ítélet indoklásában kitért arra, hogy a férfi a gyilkosság előtti héten az előírt gyógyszereinek a felét vette csak be, az utolsó két napban pedig teljesen elhagyta szedésüket, ami mentális egyensúlyvesztéshez vezetett.

A bíróság megállapítása szerint a vádlott cselekménye nem bűncselekmény, de büntetendő cselekmény; a hatályos jogszabályok alapján a kóros elmeállapotú ember nem büntethető - hangsúlyozta Resán Dalma. Megjegyezte azt is, a kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyintézetben hajtják végre zárt, kórházi körülmények között. Az elrendelt intézkedés a szabadságvesztés büntetéshez hasonló, szigorú szabályok vonatkoznak rá, a vádlott az intézményt nem hagyhatja el és folyamatos felügyelet alatt tartják.

Mint azt az MTI korábban megírta, a férfi nem először állt gyilkosság vádjával bíróság előtt, 2003-ban különös kegyetlenséggel 21 éves barátnőjét ölte meg. Az orvosszakértői vélemény szerint kóros tudathasadásos elmeállapotára való tekintettel 2004 februárjában jogerősen felmentette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság, amely egyben elrendelte kényszergyógykezelését is.

A budapesti zárt intézetből a Fővárosi Ítélőtábla 2008 májusában otthonába bocsátotta, a férfi azóta a szüleivel élt közös háztartásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: a magyarság lelke vidéken él

A magyarság lelke vidéken él, elsősorban a falvakban és a kisvárosokban, mert sajnálatosan szinte már csak itt élnek a keresztény gyökerű értékek, amelyekkel a magyarság ezer éven át túl tudott élni a Kárpát-medencében