Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. November 23. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Nem mindegy mivel fűtünk!

Nem mindegy mivel fűtünk!

November lévén javában tart már a fűtési szezon, nem mindegy azonban, hogy a szilárd tüzelőanyag felhasználására alkalmas berendezésbe milyen faanyagot teszünk.

A fával való tüzelés során a tökéletlen égés melléktermékeként füst, korom keletkezik, melynek elvezetését a kéményeken keresztül oldják meg évszázadok óta. Ha azonban nem megfelelő éghető anyagot vagy nem száraz fát használunk, akkor a keletkezett melléktermék korom, kátrány formájában lerakódik a füstelvezető járatában és csökkenti annak keresztmetszetét. Nagy mennyiség esetén ez a lerakódás képes begyulladni, a lángok pedig a kéményből akár a tetőszerkezetre is átterjedhetnek.

A kályhák, kandallók felmelegítéséhez minden esetben száraz, tüzelésre alkalmas fát használjunk. Vagyis a hó alól összeszedett, a szobában rövid ideig szárogatott fa nem, azonban a kivágott, felhasogatott és ezután száraz, szellős helyen másfél, két évig tárolt keményfa, mint például akác, bükk, tölgy, gyertyán már megfelelő a tüzeléshez. Fontos kiemelni, hogy a tévhitekkel ellentétben a frissen kivágott akácfa magas víztartama miatt a vágás évében még nem megfelelő a tüzeléshez.

Fontos tudni, hogy a háztartásban keletkezett hulladékot, szemetet, műanyag palackot nem szabad a fűtőberendezésben elégetni. Egyrészt környezetszennyező, egészségkárosító hatása van az ilyen anyagok elégetésének, másrészt a kéményeket is jelentősen rongálja és tovább növeli a kéménytüzek kockázatát.

Figyeljünk oda erre a néhány dologra saját, családunk, és anyagi javaink védelme, a kéménytüzek megelőzése érdekében!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.