Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 28. 10:46, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Németh Gabriella „keresztes hadjárata”

Németh Gabriella „keresztes hadjárata”

Az ember hobbija sokat elárul magáról az emberről. Sokszor sokkal többet, mint azt elsőre gondolnánk.

Németh Gabriella hobbija a műemlékek, illetve a műemléki védelem alatt nem álló, de történeti, építészettörténeti, művészettörténeti értékkel bíró objektumok megkeresése, felkutatása, legyen szó hazánkról, a Kárpát-medencéről, vagy távolabbi vidékekről. Mindezt nem passzívan teszi (bár az utazás már önmagában sem egy passzív tevékenység), hanem egy komoly verseny résztvevőjeként férjével, Németh Istvánnal. A verseny alapja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a (Műemlékem.hu oldalon) rendelkezésére bocsátott cél: a Játékos minél több műemléket keressen fel személyesen.

A regisztrált versenyző a különböző helyszíneken jártakor a GPS-szel beméri a cél koordinátáit (lehetőleg minél pontosabban), majd ezt feltölti a honlapra. Amennyiben nagyobb épületről van szó (az esetek jó részében), a főbejárathoz legközelebbi, még mérhető pont számít találatnak (hivatalos műemléki lista alapján). Igazolásaként a Játékos saját fotókat köteles feltölteni az oldalra, szöveges tájékoztatót is fel kell töltenie, a feltöltendő fotók száma 3-40 darab lehet. A fotókon látszódnia kell a GPS kijelzőjének is, az adott koordinátákkal és az időponttal, olvashatóan. A Játékos a loggoláskor köteles megítélni a védett emlék állapotát. A pontértékeket két tényező: az adott településen lévő védett (országos és helyi védelem) műemlékek száma, illetve az utolsó felméréstől eltelt idő befolyásolja. Egy játékos több „versenyszámban” is indulhat.

  1. Keresztes hadjárat:
    a játékban azokról a keresztekről lehet jelentéseket készíteni, amelyek nem síremlékek részei, utak mentén, illetve a kereszteződésekben elhelyezett keresztek.
  2. Határeset: a műemlékem.hu portál programja a Kárpát-medence, mint kulturális környezet épített örökségének felderítésére.

Közel 600 település, kb. 40000 feltöltött kép, 32 ezer műemlék, 6200 kereszt, a határeset játékban pedig közel 1200 objektum bejegyzése található az oldalon!

Németh Gabriella – a Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület tagja – évek óta több verseny-, sőt évad abszolút győztes is, munkásságát több ízben elismerték!

További sok sikert, győzelmet kívánunk neki! Akinek kedve van, szeret utazni, művelődni csatlakozhat a versenyhez, aki ennél kényelmesebb, az a karosszékből is megnézheti a csodás képeket, helyszíneket az interneten!

Az általa készített összes műemléki-, kereszt-, határeset fotókat megtekinthetik az alábbi oldalakon: http://www.muemlekem.hu/jelentes?user_id=28348 http://www.muemlekem.hu/kereszt?user_id=28348 http://www.muemlekem.hu/hatareset-jelentes?user_id=28348

Címkék: műemlék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.