Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Szeptember 02. 09:24, szerda | Belföld
Forrás: mti

Németh Szilárd: Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Németh Szilárd: Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Magyarország az egyetlen jogkövető ország a schengeni övezetben azon államok közül, amelyeket az illegális bevándorlás kérdése érint...

-- jelentette ki Németh Szilárd (Fidesz), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

A képviselő kiemelte: pénteken tanácskoznak a bevándorlási helyzetről a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetői, és mindenféleképpen van esély arra, hogy egyetértésre jussanak, hiszen e négy ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, mind úgy gondolják, hogy az EU határait meg kell védeni. Magyarország a schengeni övezet része, vagyis nemcsak a saját, hanem az unió határait is védi, és ennek minden jogi alapja megvan - mutatott rá.
Németh Szilárd szerint az EU képtelen megoldást találni a problémára, és az uniónak "vannak felelőtlen politikusai még felelőtlenebb nyilatkozatokkal", akik arra bátorítják "ezeket a szerencsétlen az embereket, hogy vallják magukat szírnek, és akkor biztos, hogy új hazát fognak maguknak találni". Az EU-nak van jogrendje, van a schengeni rendszer, a dublini egyezmény, ezek betartásával a helyzet még kezelhető, de ki kell mondani, hogy az uniós határokat meg kell védeni - vélekedett.
A politikus úgy fogalmazott, akik valóban menekültek, jogszerűen be tudnak lépni az országba, "nem kell a zöldhatáron ilyen rohamot indítani az ország ellen, nem kell széttépni a papírokat, megvannak ennek a maga rendje".
Szerinte az ausztriai helyzet kellő figyelmeztetés mindenkinek - leginkább az európai értékek miatt aggódóknak -, hogy ha nem sikerül a schengeni határon megállítani az embereket, akkor minden ország elkezdi a határellenőrzést.

bbkr \ hgp

Fotó. mti Illyés Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő