Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Augusztus 12. 18:44, vasárnap | Külföld

Netajahu: Teljes tűzszünetet követelünk a Hamásztól

Netajahu: Teljes tűzszünetet követelünk a Hamásztól

Izrael minden ellenségeskedés teljes beszüntetését követeli a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásztól a fegyverszünetért cserébe -

-közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésén vasárnap.

"Követelésünk egyértelmű - kevesebbel nem érjük be" - jelentette ki a kormányfő a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Szavaival arra utalt, hogy a palesztinok a csütörtök éjszakai fegyverszünet ellenére pénteken folytatták a szokásos zavargásokat a határ mentén, és az utóbbi napokban is számos gyújtogató eszközt indítottak útnak Izrael felé az övezetből.
"Célunk az ország déli részén élők számára a béke és a nyugalom teljes helyreállítása, amit teljes egészében el is fogunk érni"- tette hozzá. Miri Regev kulturális miniszter szerint Izraelnek újra kell kezdenie a Hamász vezetői ellen a célzott kivégzések politikáját, de ebben a kérdésben még nem született meg a miniszterelnöki döntés.
Szombat este a Gázai övezet szomszédságában élő izraeli településekről mintegy százan Tel-Avivban tüntettek a határ menti összecsapások, a Hamász rakétái és a folyamatos ellenséges gyújtogatások ellen tiltakozva.
"Izraelt felgyújtják - biztonságot követelünk"- hangzott az egyik tel-avivi főutat testükkel eltorlaszolók jelszava. Képviselőik szerint azért vonultak a város központjába, hogy meghallják szavukat. Szerintük a kormány tehetetlen a földjeik és falvaik mellett demonstráló és gyújtogató gázaikkal szemben.
A kormányülést követően Netanjahu koalíciós partnereivel egyeztetett, majd ultimátumot intézett a vallásos pártokhoz: ha két héten belül nem sikerül megegyezni velük a katonai sorozásról szóló új törvénykezésről, akkor kiírja az előrehozott választások időpontját.
A védelmi minisztérium két hónappal ezelőtt terjesztette be az ultraortodoxok sorozását szabályozó új törvénytervezetet, amit az ultraortodox pártok elutasítottak. Avigdor Liberman védelmi miniszter, valamint a vele szemben álló vallásos pártok vezetői is kijelentették, hogy ebben a kérdésben elutasítanak minden további kompromisszumot.
A legfelsőbb bíróság decemberig, három hónapos hosszabbítást adott a kormánynak a kérdés rendezésére, de az érintett felek hajthatatlansága miatt ennek kicsi a valószínűsége. A helyi politikai elemzők szerint várhatóan 2019 első negyedévében rendezik meg Izraelben az előrehozott választásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése