Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. November 17. 07:47, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotó: www.supplements.co.nz

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Ezúttal Dóra Ágnes dietetikus tartott előadást a táplálkozás jelentőségéről.

Miért kell erről beszélni? – gondolhatnánk – azért eszünk, hogy éljünk, – jön a hirtelen válasz –, vagy azért élünk, hogy együnk?
Nem mindegy, hogy mit, mennyit, hogyan, hiszen évente, személyenként mintegy fél tonna élelmiszert fogyasztunk el. A helytelen táplálkozás számos, elsősorban szív és keringési betegség okozója. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk.
Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő (túlzott) mennyiség. A változatos, vegyes táplálkozás a legideálisabb, amely túlnyomórészt növényi táplálékot tartalmaz. Természetesen a húsfélékről sem kell lemondani, de annál is figyeljük a változatosságra. Célszerű előnyben részesíteni a könnyen emészthető fehér húsokat, – a csirkét, halat –, de a rémisztő reklámok ellenére, aki szereti, tegye néha az ünnepi menü részévé a vad- vagy egyéb vörös húsokat is. Természetesen korlátozott mennyiségben szükségesek a zsírok is, hiszen nélkülözhetetlenek a létfontosságú vitaminok hasznosulásában, az ideg- és hormonrendszer működésében.
Fontosak még az ásványi anyagok, nyomelemek, különféle sók, köztük természetesen a konyhasó is, – ami igen kedvelt ételízesítő – melyből sajnos mintegy tízszeresét fogyasztjuk a kívánatosnak. Kis odafigyeléssel néhány hónap alatt fokozatosan át lehet állni, és meg lehet kedvelni a csökkentett konyhasó tartalmú ételeket is.
Segítségünkre lehetnek ebben a fűszernövények. Érdemes megismerkedni több, ritkán használt fűszerrel is, mint a tárkony, borsikafű, izsóp, gyömbér vagy éppen a boróka.
Kívánatosabb az étel, ha szépen, színesen tálaljuk. Tányérunkra varázsolhatjuk a szivárvány színeit különféle zöldség és gyümölcs díszekkel. A gondosan elkészített ételt, napi 4-5 alkalommal, nyugodt, kulturált körülmények között igyekezzünk elfogyasztani.
A Dombóvári Herbárium decemberben újabb érdekes témával várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.