Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 09. 23:33, péntek | Belföld
Forrás: Somogy TV, Híradó

Pecsenyeszöcske és rovarburger uniós támogatással?

Pecsenyeszöcske és rovarburger uniós támogatással?

Étkezési féreg sütve, lisztkukac spagetti, szöcskével töltött lepény - akár ezek a különlegességek is felkerülhetnek az étlapra néhány év múlva. A Somogy TV híradósai körbejárták a témát.

Az EU ugyanis 3 millió euróval támogatja a rovarok élelmezési célú felhasználását. De támogatás ide vagy oda, a hazai séfek egyelőre nem tervezik az étlap cseréjét, így aligha lesz ízeltlábú menü az éttermekben.

Selyemhernyót vacsorára? Hamarosan lehet, hogy nem is lesz annyira idegen Szabó bakter szarvasbogárral befőzött levese, ugyanis az Európai Unió támogatná a rovarfogyasztást az Unión belül. Merthogy ezzel megoldható lenne az élelmiszerhiány, és nem csak olcsó, de még tápláló is a rovar eledel. Ugyanis fehérjében gazdag, a pecsenyeszöcske például 20 százaléknyi fehérjét tartalmaz. Ázsiában, Afrikában, de még Ausztráliában is dívik bogarat enni, sőt változatos formában készítik el az ízeltlábúakat. Idehaza azonban ódzkodnak az emberek a repkedő, csúszó-mászó ropogtatnivalótól.

Parlag Kata:
- Nem vagyok ínyenc, sőt még a látványuktól is mondhatjuk, hogy rosszul vagyok.
- Szóval szerinted undorító és nincs helye az étlapon?
- Ahol hagyománya van külföldön, ott lehet, hogy kipróbálnám, de itt biztosan nem rendelnék ilyesmit.

Van, aki a gyomrát félti, merthogy úgy véli: nem venné be a bogarat!

- Mivel már öreg vagyok, én maradok a régi mellett - mondja egy idős hölgy, aki hozzáteszi - tudja már, én meg a gyomrom, meg az epém, az külön étvágyú.

Vajda Jánosné:
- Sáskát még nem ettem, de nem biztos, hogy a sáskát szeretném kipróbálni. Lehet, hogy vannak olyan országok, ahol ezt szívesen fogyasztják, de én nem próbálnám ki, ez nem az én menüm.

A fiatalok úgy vélik, nem lenne jó üzlet rovar étterembe fektetni Magyarországon, mivel a kutyának sem kellene a sáska menü.

Bátorfi Zsófia:
- Lenne értelme Magyarországon ilyet készíteni az éttermekben?
- Nem, gyerekmenühöz biztos nem!

Horváth Petra:
- Én nem szeretném.
- Miért nem?
- Olyan furcsák, hogy nem is tudom!

Limbeck Csaba, kaposvári étteremvezető úgy véli, csak komoly, hosszas és jól előkészített marketinggel lehetne egy ilyen újítást bevezetni.

Limbeck Csaba, kaposvári étteremvezető:
- Minden változik a világban, a gasztronómia is. Nem zárkózom el az elől, és nem mondhatom azt, hogy esetleg itt Európában rövid időn belül és közeli vonatkozásban nem lesz előbb-utóbb netán-tán ilyen típusú fogyasztás is. Tudjuk, hogy tápértéke és fehérje tartalma magas. Ezért én úgy gondolom, Európában még nagyon távoli, hogy ezt bőségesen fogyasszuk.

Megeshet, mindenesetre az Unió 3 millió eurót szán az ízeltlábú ínyencségek népélelmezési lehetőségeinek feltérképezésére. Azt pedig jobb, ha tudják: mindenki rovarfogyasztó, mert évente egy ember átlagosan fél kiló rovart fogyaszt el, akaratlanul, így vagy úgy, gyümölccsel, vagy éppen az ételbe főzve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt