Városlista
2017. szeptember 19, kedd - Vilhelmina

Hírek

2014. Május 23. 13:32, péntek | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Dr. Tóth Endre a múzeumban

Dr. Tóth Endre a múzeumban

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben tett látogatást a nemrég 70. születésnapját ünneplő Dr. Tóth Endre régész, egyetemi oktató a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben tett látogatást a nemrég 70. születésnapját ünneplő Dr. Tóth Endre régész, egyetemi oktató a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője, Kovacsik Zoltán alsóhetényi helytörténész és lánya kíséretében.
Őket Szűcs László a Városszépítő és Városvédő Egyesület elnöke és Müller Ádám múzeumvezető fogadta.

A professzor úr megnézte a régészeti kiállítást, ami számára persze nem volt ismeretlen, mivel annak római kori (császárkor) anyaga, az általa vezetett alsóhetényi (IOVIA) régészeti ásatások (1981-1994) leleteiből áll (sírkőtöredékek, fibulák, edénytöredékek, gyűrűk, fogadalmi tábla másolata, valamint az alsóhetényi katonai erődöt, annak méreteit, rendeltetését demonstráló makett, a régészeti táborokból származó relikviák, fotók, naplók).
Ez kiegészül még Kovacsik Zoltán gyűjteményével és Dr. Szabó Géza régész, továbbá Ódor János múzeumigazgatónak köszönhetően a Tesco ásatás „vadász sírjának” értékes leleteivel, melyet a Wosinsky Mór Megyei Múzeum kölcsönöz a helytörténeti gyűjtemény számára. Közvetlenül a megérkezést követően Kovacsik Zoltán Dr. Tóth Endrének megmutatta az általa az erőd területén a közelmúltban talált római kori zárszerkezet elülső hengerformájú részét: ide helyezték be a kulcsot, jól láthatóak a rögzítést biztosító szögek vagy csavarok nyílásai is, illetve vélhetőleg egy biztonsági retesz behelyezésére szolgáló nyílás is. A tárgy olyan jó állapotban maradt meg, hogy a laikus szemlélő akár sokkal későbbi korok mestermunkájának tartaná. E tárgy közelében találta meg a zárszerkezet külső hengeres formájának egy töredékét is, ami illeszkedik az előbb bemutatott homlokzati részhez. A rómaiak igen sokféle zárat, zárszerkezetet használtak, kulcsaik formája, mérete, anyaga sokszor tulajdonosának anyagi helyzetét reprezentálta. Ez a most megtalált töredék is, igazi érdekességnek, kuriózumnak számít, tudtuk meg Dr. Tóth Endre régésztől.
Ugyanúgy, mint az a Dunamenti Lovasistent ábrázoló fogadalmi tábla töredék (2 darabból áll), ami szintén most került bemutatásra. Kovacsik Zoltán megmutatta a maketten a megtalálás helyét, körülményeit. Mindkét tárgy a helytörténeti gyűjteménybe került - a tárgyakat ezúton is köszönjük - későbbi tanulmányozásuk, természetesen muzeológusok segítségével történik a közeljövőben.

A kiváló régész rövid tartózkodás után tovább indult Alsóhetény felé, ahol a délután folyamán múltidéző - és a régész sosem lankadó figyelmétől kísért - kirándulást tett a régi ásatások, régészeti táborok helyszínén.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2017. Szeptember 19. 18:00, kedd | Helyi

Október 1-jétől új gyermekorvos dolgozik dombóváron

2015. július 1-je óta a Hóvirág utcai házi gyermekorvosi körzet ellátásáról Dombóvár Város Önkormányzata gondoskodik.

2017. Szeptember 19. 15:27, kedd | Helyi

Négy elengedhetetlen őszi kiegészítő

Véget ért a nyár, lassan beköszönt a hűvösebb idő, amikor mindenki előveszi a melegebb ruháit és az ősziesebb kiegészítőit.

2017. Szeptember 19. 10:20, kedd | Helyi

Egy hír a tanév végéről és egy a tanévkezdésről

A múlt tanév végén a FINO-FOOD Kft., a dél-dunántúli térség egyik iskolatej szállítója pályázatot hirdetett Egészséges környezet témában.

2017. Szeptember 19. 08:26, kedd | Helyi

Orvvadászokat értek tetten Dalmandon

A két férfi agarakkal vadászott az alsóleperdi erdőben.