Városlista
2018. december 14, péntek - Szilárda

Hírek

2012. Április 12. 22:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Fekete Gábor/Városi Könyvtár, Dombóvár

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat címmel tartott pódiumestet Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a költészet napja előestéjén, kedden a Városi könyvtárban.

A művész karakterek és hangulatok sokaságát kötötte csokorba előadásában klasszikus művek - Dunánál, Walesi bárdok, Toldi - felidézésétől a könnyfakasztóan nevettető humoros történetekig.

Buzatti Gyorsvonat című novelláját hallgatva az est közönsége az idén 74 éves Koncz Gáborral együtt száguldott a nagybetűs Élet képzeletbeli vonatán, ahol az utas az út végéhez érve rádöbben: az állomásokon, ahol barátok, szerelmek és szülők olykor hosszasan várták, többnyire csak perceket töltött el, néhány sietős szót váltva, hogy rohanjon az újabb állomás, azt utolsó felé…

Az önvizsgálatra késztető gondolatok után a színészkollégákkal közösen átélt vidám történetek felidézése következett. A nemrégiben porcsérülést szenvedett művész zakóját ledobva és pólóban bokszoló-alapállást felvéve, a szerelmében és sportálmaiban egyszerre csalódott bokszoló történetét előadva ezúttal is a tőle megszokott energiát és vitalitást idézte fel - amilyennek a filmekben és Kaszkadőr nélkül címmel megjelent önéletrajzi kötetéből is megismerhettük.

Az előadás végén Koncz Gábor - aki maga is ír verseket - a harmadik visszatapsolás után Wass Albert: Üzenet haza, s végül Veres Péter: Ha nem lehettél szálfa című költeményével búcsúzott. Az est utolsó mondatai minden bizonnyal még sokáig csengenek a dombóvári közönség fülében: „Ez a föld a tiéd, tartsd hát meg magadnak, magyarom, / ha nem lehetsz már benne szálfa, legyél hát cserje, vagy legyél csak gyom.”

Szöveg: Fekete Gábor, Városi Könyvtár Dombóvár
Fotók: Tóth István Zsolt

További képekért kattintson a lenti felvételre.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 14. 11:08, péntek | Helyi

Kultúrájukból adtak ízelítőt a nemzetiségek

Ismét közösen rendezték meg az Apáczai Csere János Szakgimnázium és Szakközépiskola dísztermében a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek Adventi Gálaműsorukat a Kisebbségek Napja alkalmából.

2018. December 13. 18:27, csütörtök | Helyi

A „Szucsáva” Dalkör a fináléban is színpadra léphet

A Hontravel Kft. által hagyományőrző csoportok és szólisták számára nyolcadszor meghirdetett „Népek tánca-népek zenéje” című verseny középdöntőjét Hódmezőváráshelyen rendezték meg, ahol dombóvári fellépők is voltak.

2018. December 13. 12:00, csütörtök | Helyi

Díjakat kaptak a Dombóvári Judo Klub sportolói

A Tolna Megyei Diáksport Tanács a 2017/2018-évi országos diákolimpiákon 1-3. helyezést elért sportolók nagyszerű teljesítményét ünnepélyes keretek között ismerte el 2018. december 11-én a Garay János Gimnázium Dísztermében.

2018. December 13. 08:15, csütörtök | Helyi

„Tanár úr kérem” bemutató Dombóváron

A Szekszárdi Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskolájának és a Szent Orsolya Iskolaközpontnak az összefogásával állították színpadra Karinthy Frigyes karcolatfüzérét,