Városlista
2019. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Április 12. 22:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Fekete Gábor/Városi Könyvtár, Dombóvár

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat címmel tartott pódiumestet Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a költészet napja előestéjén, kedden a Városi könyvtárban.

A művész karakterek és hangulatok sokaságát kötötte csokorba előadásában klasszikus művek - Dunánál, Walesi bárdok, Toldi - felidézésétől a könnyfakasztóan nevettető humoros történetekig.

Buzatti Gyorsvonat című novelláját hallgatva az est közönsége az idén 74 éves Koncz Gáborral együtt száguldott a nagybetűs Élet képzeletbeli vonatán, ahol az utas az út végéhez érve rádöbben: az állomásokon, ahol barátok, szerelmek és szülők olykor hosszasan várták, többnyire csak perceket töltött el, néhány sietős szót váltva, hogy rohanjon az újabb állomás, azt utolsó felé…

Az önvizsgálatra késztető gondolatok után a színészkollégákkal közösen átélt vidám történetek felidézése következett. A nemrégiben porcsérülést szenvedett művész zakóját ledobva és pólóban bokszoló-alapállást felvéve, a szerelmében és sportálmaiban egyszerre csalódott bokszoló történetét előadva ezúttal is a tőle megszokott energiát és vitalitást idézte fel - amilyennek a filmekben és Kaszkadőr nélkül címmel megjelent önéletrajzi kötetéből is megismerhettük.

Az előadás végén Koncz Gábor - aki maga is ír verseket - a harmadik visszatapsolás után Wass Albert: Üzenet haza, s végül Veres Péter: Ha nem lehettél szálfa című költeményével búcsúzott. Az est utolsó mondatai minden bizonnyal még sokáig csengenek a dombóvári közönség fülében: „Ez a föld a tiéd, tartsd hát meg magadnak, magyarom, / ha nem lehetsz már benne szálfa, legyél hát cserje, vagy legyél csak gyom.”

Szöveg: Fekete Gábor, Városi Könyvtár Dombóvár
Fotók: Tóth István Zsolt

További képekért kattintson a lenti felvételre.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 20. 08:47, hétfő | Helyi

Kerékpáros Iskola Kupa megyei döntő

Április 11-én Tamásiban rendezték meg a Kerékpáros Iskola Kupa megyei fordulóját.

2019. Május 19. 08:00, vasárnap | Helyi

Jól szerepeltek a DOVASE atlétái

A győri Olimpiai Parkban bonyolították le május 11-én és 12-én a 2019. évi Csapatbajnokság nyugati-csoportjának elődöntőjét, melyen a dombóvári fiatalok a Pécsi SN Zrt. versenyzőivel közös együttesben indultak.

2019. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Ingyenes wifi-pont kialakításához nyert pénzt Dombóvár

Magyarországon 63 település - köztük Dombóvár - nyerte el az egyenként 15.000 euró értékű utalványt, melyet azután válthatnak majd be, hogy a vezeték nélküli internet-kapcsolati pontok kiépítésre kerültek.

2019. Május 17. 14:54, péntek | Helyi

Művészek és Széles Lajos is a helyi értékek között

A 2015 januárja óta működő Dombóvári Értéktár Bizottság május 15-én a Városházán tartotta idei második ülését,