Városlista
2017. november 25, szombat - Katalin

Hírek

2012. Április 12. 22:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Fekete Gábor/Városi Könyvtár, Dombóvár

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat címmel tartott pódiumestet Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a költészet napja előestéjén, kedden a Városi könyvtárban.

A művész karakterek és hangulatok sokaságát kötötte csokorba előadásában klasszikus művek - Dunánál, Walesi bárdok, Toldi - felidézésétől a könnyfakasztóan nevettető humoros történetekig.

Buzatti Gyorsvonat című novelláját hallgatva az est közönsége az idén 74 éves Koncz Gáborral együtt száguldott a nagybetűs Élet képzeletbeli vonatán, ahol az utas az út végéhez érve rádöbben: az állomásokon, ahol barátok, szerelmek és szülők olykor hosszasan várták, többnyire csak perceket töltött el, néhány sietős szót váltva, hogy rohanjon az újabb állomás, azt utolsó felé…

Az önvizsgálatra késztető gondolatok után a színészkollégákkal közösen átélt vidám történetek felidézése következett. A nemrégiben porcsérülést szenvedett művész zakóját ledobva és pólóban bokszoló-alapállást felvéve, a szerelmében és sportálmaiban egyszerre csalódott bokszoló történetét előadva ezúttal is a tőle megszokott energiát és vitalitást idézte fel - amilyennek a filmekben és Kaszkadőr nélkül címmel megjelent önéletrajzi kötetéből is megismerhettük.

Az előadás végén Koncz Gábor - aki maga is ír verseket - a harmadik visszatapsolás után Wass Albert: Üzenet haza, s végül Veres Péter: Ha nem lehettél szálfa című költeményével búcsúzott. Az est utolsó mondatai minden bizonnyal még sokáig csengenek a dombóvári közönség fülében: „Ez a föld a tiéd, tartsd hát meg magadnak, magyarom, / ha nem lehetsz már benne szálfa, legyél hát cserje, vagy legyél csak gyom.”

Szöveg: Fekete Gábor, Városi Könyvtár Dombóvár
Fotók: Tóth István Zsolt

További képekért kattintson a lenti felvételre.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2017. November 24. 13:13, péntek | Helyi

Formaingeket kapott a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar

Az együttes karmestere, Kiszler András november 9-én a Városházán vette át Szabó Loránd polgármestertől az önkormányzat támogatásával megvásárolt formaingeket.

2017. November 24. 13:09, péntek | Helyi

Kéményellenőrzések: a polgárok együttműködőek

A sormunka jövőre már csak a társasházak és a lakószövetkezeti ingatlanok esetében történik ütemterv szerint.

2017. November 24. 11:00, péntek | Helyi

Városi Márton-nap a Tinódi Házban

November 14-én ünnepelte a város a Márton-napot. Ebből az alkalomból adtak színvonalas műsort a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola nemzetiségi tagozatos kisdiákjai.

2017. November 24. 10:18, péntek | Helyi

Felborult egy autó Gunarasnál

Lezárták a Döbrököz felé tartó útszakaszt.