Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Április 08. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: G. Nagy Róbert/DURA

Nagy eszperantista emléktábláját avatják Dombóváron

Nagy eszperantista emléktábláját avatják Dombóváron

Giesswein Sándornak állít emléktáblát a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány. A katolikus egyház és az eszperantó mozgalom nagy alakjának segítségével jutott el Dombóvárra az idén 125 éves nemzetközi nyelv.

A tudományos és a közéletben rendkívül aktív Giesswein Sándor (Tata, 1856-Budapest, 1923) legmagasabb egyházi tisztségét tekintve pápai prelátus volt Győrben. Egyházi tevékenysége mellett ugyanakkor nyelvészként, filozófusként, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjaként, a Szent István Társulat elnökeként, a magyarországi keresztényszocialista mozgalom egyik megalapítójaként, a mosonmagyaróvári választókerület országgyűlési képviselőjeként, a Magyar Békeegyesület elnökeként és a Magyar Országos Eszperantó Egyesület elnökeként (1911-1923) is tevékenykedett. Élete során sokat tett az elesettekért és a kisemberekért.

Sokrétű, pozitív személyisége és tevékenységének dombóvári vonatkozásai miatt döntött úgy a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány (DURA) kuratóriuma, hogy Giesswein Sándor tiszteletére állít emléktáblát a nemzetközi nyelv történetének 125. évfordulóján.

Giesswein az 1900-as évek elején került kapcsolatba Mosonmagyaróváron a dombóvári születésű Szepessy László (Dombóvár, 1880-Doberdó, 1915) költővel, akivel azután megírattatja a keresztényszocialista indulót, a Riadót. 1923-ban, az Eszperantisták Nemzetközi Békeligájának létrehozásakor, az idén 111 éve született Lehman György közreműködésével Dombóváron is meghonosítja az eszperantó nyelvet, amelyet különböző aktivitással azóta is ápolnak a helyi közösségek.

Az április 14-én 14 órakor, a dombóvári római katolikus temető ravatalozójának falán felavatásra kerülő tábla állításának további apropója, hogy idén 100 éve annak, hogy megszületett dr. Gyöngyössy György, az első komolyabb sikereket elért dombóvári eszperantista.

Az alábbi szöveg részlet az egyház és az eszperantó kapcsolatát ismertető tájékoztató lapról, amely a nemzetközi nyelv létezésének 100. évében, 1987-ben jelent meg (forrás: pécsi Eszperantó Múzeum, Máté Kálmánné).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.