Városlista
2019. február 19, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2012. Április 08. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: G. Nagy Róbert/DURA

Nagy eszperantista emléktábláját avatják Dombóváron

Nagy eszperantista emléktábláját avatják Dombóváron

Giesswein Sándornak állít emléktáblát a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány. A katolikus egyház és az eszperantó mozgalom nagy alakjának segítségével jutott el Dombóvárra az idén 125 éves nemzetközi nyelv.

A tudományos és a közéletben rendkívül aktív Giesswein Sándor (Tata, 1856-Budapest, 1923) legmagasabb egyházi tisztségét tekintve pápai prelátus volt Győrben. Egyházi tevékenysége mellett ugyanakkor nyelvészként, filozófusként, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjaként, a Szent István Társulat elnökeként, a magyarországi keresztényszocialista mozgalom egyik megalapítójaként, a mosonmagyaróvári választókerület országgyűlési képviselőjeként, a Magyar Békeegyesület elnökeként és a Magyar Országos Eszperantó Egyesület elnökeként (1911-1923) is tevékenykedett. Élete során sokat tett az elesettekért és a kisemberekért.

Sokrétű, pozitív személyisége és tevékenységének dombóvári vonatkozásai miatt döntött úgy a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány (DURA) kuratóriuma, hogy Giesswein Sándor tiszteletére állít emléktáblát a nemzetközi nyelv történetének 125. évfordulóján.

Giesswein az 1900-as évek elején került kapcsolatba Mosonmagyaróváron a dombóvári születésű Szepessy László (Dombóvár, 1880-Doberdó, 1915) költővel, akivel azután megírattatja a keresztényszocialista indulót, a Riadót. 1923-ban, az Eszperantisták Nemzetközi Békeligájának létrehozásakor, az idén 111 éve született Lehman György közreműködésével Dombóváron is meghonosítja az eszperantó nyelvet, amelyet különböző aktivitással azóta is ápolnak a helyi közösségek.

Az április 14-én 14 órakor, a dombóvári római katolikus temető ravatalozójának falán felavatásra kerülő tábla állításának további apropója, hogy idén 100 éve annak, hogy megszületett dr. Gyöngyössy György, az első komolyabb sikereket elért dombóvári eszperantista.

Az alábbi szöveg részlet az egyház és az eszperantó kapcsolatát ismertető tájékoztató lapról, amely a nemzetközi nyelv létezésének 100. évében, 1987-ben jelent meg (forrás: pécsi Eszperantó Múzeum, Máté Kálmánné).

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 19. 14:30, kedd | Helyi

Egy hét alatt öt vagyon elleni bűncselekmény Dombóváron

Rablás bűntett és más bűncselekmények elkövetése miatt vettek őrizetbe egy 42 éves sárbogárdi férfit.

2019. Február 19. 09:17, kedd | Helyi

Nemes ügy mellé álltunk: „Öltözz pirosba, és mutasd ki a szereteted!”

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola részt vett a IX. „Te is Öltözz pirosba!” napon.

2019. Február 18. 11:01, hétfő | Helyi

Jól sikerült a főpróba a dombóvári focistáknak

Február 15-én Székesfehérváron vívta utolsó felkészülési mérkőzését a Tolna megyei I. osztályú férfi labdarúgó bajnokság tavaszi szezonjának megkezdése előtt a Dombóvári FC gárdája.

2019. Február 16. 17:38, szombat | Helyi

Pakson győztek a dombóvári kosarasok

A regionális U18-as fiú bajnokság 11. fordulójában február 13-án a Paksi ASE együttesénél vendégeskedett a Dombóvári KKE csapata.