Városlista
2019. február 17, vasárnap - Donát

Hírek

2012. Március 22. 21:10, csütörtök | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Színvonalas munkájáért állami kitüntetést kapott Varga Gábor

Színvonalas munkájáért állami kitüntetést kapott Varga Gábor

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a Dombóváron élő Varga Gábor keramikus szobrászművészt. Az alkotóval helyi híreink szerkesztője beszélgetett.

A köztársasági elnök megbízásából Dr. Réthelyi Miklós miniszter, Halász János parlamenti államtitkár és Dr. Jávor András közigazgatási államtitkár adta át a rangos kitüntetést március 13-án az Iparművészeti Múzeum aulájában. Itt sajnos nem lehettünk jelen, de munkatársunk Gábort a JAM-csarnoknál lévő műhelyében kereste meg.

Nagy értékű köztéri alkotásaidért, emlékműveidért, a magyar nép történelemformáló alakjainak a képzőművészet eszközeivel történő megörökítéséért részesültél állami elismerésben. Sejtetted, hogy készülőben van a kitüntetés?

Nem. Egyszer kaptam egy telefonhívást, hogy egy leporellót készítsek a munkáimról, és juttassam el a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához. Ők terjesztik fel a miniszterelnökhöz, aki az államfővel együtt hagyja jóvá. Erky-Nagy Tibor három hét alatt összeállított nekem egy nagyon szép anyagot, amit december elejéig kellett leadni. Én már közel 35 éve dolgozok, tehát mielőtt idejöttem, letettem egy-két dolgot az asztalra itt-ott, Ausztriában, Olaszországban, Németországban stb. Dombóváron is, de itt részben ajándékképpen, hogy megköszönjem azt, hogy idejöhettünk. Egy idő óta Dombóváron helyben járok, partvonalra kerültem, de azért az ország sok részére hívogattak. Erdélybe, Székelyföldön több településre, a Jászságba, Szolnok megyébe, Heves megyébe, Balatonszabadiba, Mágocsra, Pest megyébe. Nagyon szép és jó helyekre dolgoztam. Most már tudom, hogy a Jászságból egy egyetemi professzor-tanárnak jutottam az eszébe, az ő kezdeményezésére adták be a jász települések a felterjesztési javaslatot. Ugyanezt tették a székelyek is - mint utóbb kiderült, Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Zágon, Gyergyószentmiklós, a települések, ahová dolgoztam. Előbb jutott eszükbe, mint nálunk bárkinek is. Abszolút civilek és szakmabeliek javasoltak. Balatonszabadi is, ahol a korábbi Dombóváron dolgozó főépítész, Molnár Árpád a polgármester. A kb. 3400 lelkes Szabadi művelődési házában látható az a hatvan darabos pasztellrajz-sorozatom, amely a magyar kultúra nagyjait örökíti meg. Ezeken kívül hét köztéri alkotásom is található Balatonszabadiban.

Decemberre már megtörtént a felterjesztés, addigra már kérték tőlem az anyagot. Az önéletrajzomat sem tőlem kérték, hogy ne tudjak róla. Amikor felhívtak adategyeztetés miatt január vége felé, elkotyogták, hogy készülőben van a kitüntetésem. Aztán jött egy levél február 20-i dátummal, hogy elfogadom-e a kitüntetést. Az értesítés március 8-án vagy 9-én jött.

Azt tudni kell, hogy Márton Áronról készült, életnagyságú szobor talán három van Erdélyben, egy Kolozsváron és egy Kovásznán (ez utóbbit készítettem én). Szent Gellértet és Szent Imrét együtt ábrázoló szobor egyetlen van Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön. Gyergyószentmiklósra egy gimnázium homlokzatára készítettem egy 3x1,70-es címert. Eredetileg Zsolnay-címer volt, de 1922-ben a románok leverték. Egy kis darabkát viszont megőrzött egy helyi tanár. A gimnázium - amelyet most teljesen restauráltak - kétszer akkora, mint a dombóvári, pedig a város maga ugyanúgy húszezres, mint Dombóvár. Gyönyörű kisváros Gyergyó. Az egyik legszorgalmasabb segítő munkásom egy román anyanyelvű volt. 22 méter magasan kellett dolgoznia. Zágonba Rákóczi- és Domokos Géza-mellszobrot készítettem, valamint Csutak Vilmos mellszobrát, aki a Székely Múzeum igazgatója volt tizenöt éven át a két világháború között. Aztán Benedek Elek készült Sepsiszentgyörgyre. Ezek az utóbbi négy év alatt kerültek oda. Négy év alatt nyolc munkám került elhelyezésre Erdélyben. Szolnokra készült a Tiszavirág emlékmű. Szent Mihály arkangyal a Jászságba, Jászdózsára. Mágocsra a kitelepítettek emlékműve került, valamint egy Magyarok nagyasszonyát ábrázoló szobor és Szent István-mellszobor.

Azt látom, hogy sokfelől kerestek meg megrendeléssel az utóbbi években. De mi a helyzet mostanában?

Mostanában szinte alig kapok megrendelést. Lehet, hogy az önkormányzatok pénzhiánya teszi. Bár az is igaz, hogy ez nem jelentett akadályt Erdélyben, ahol a szegényes települési költségvetések miatt a munkáim több helyen adakozás eredményeként valósulhattak meg. Tehát sajnos egyelőre nem sok mindenről tudok beszámolni. Készül egy Báthory-szobrom Lengyelországba, májusban avatja fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Vittek Petőfi és József Attila-vázlatomat a vajdasági Torontálvásárhelyre, Balatonszabadi testvértelepülésére.

Látok itt a műhelyedben több vázlatot és modellt is. Jól sejtem, hogy vannak elképzeléseid, mit formáznál meg szívesen?

Idén Mindszenty-év van. Szívesen készítenék szobrot a bíborosról. Orbán Balázsról, a legnagyobb székelyről formázok egy mellszobrot. Titokban ajándékozási céljaim vannak vele. Ott vannak az erdélyi nagyjaink…
Terveim, álmaim vannak…

Az interjút Cserveni Gábor készítette.

Varga Gábor alkotásaiból ide klikkelve nézhet meg válogatást.

A lenti felvételre kattintva a műhelylátogatáskor készült fotókból összeállított képgalériánkat nyithatja meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 16. 17:38, szombat | Helyi

Pakson győztek a dombóvári kosarasok

A regionális U18-as fiú bajnokság 11. fordulójában február 13-án a Paksi ASE együttesénél vendégeskedett a Dombóvári KKE csapata.

2019. Február 15. 13:15, péntek | Helyi

Dombóvári győztes az országos klarinétversenyen

A Budapesten február 8. és 10. között megrendezett XIV. Országos Klarinétverseny 1. korcsoportjában kitűnő eredményt ért el egy dombóvári diáklány.

2019. Február 14. 16:28, csütörtök | Helyi

Mi a boldog, hosszan tartó házasság titka?

Az érzelmi egészség és a tudatosság fontos mérföldkövei a boldog, hosszan tartó házasságnak.

2019. Február 14. 11:57, csütörtök | Helyi

Kaviár és lencse - a Pesti Művész Színház vígjátéka Dombóváron

2 részes vígjáték Dombóváron a Pesti Művész Színház előadásában