Városlista
2018. november 19, hétfő - Erzsébet

Hírek

2018. Szeptember 12. 16:05, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Rekord számú nevező a „Hat vár hat rád”-túrán

Rekord számú nevező a „Hat vár hat rád”-túrán

Mintegy kétszázötvenen vettek részt szeptember 8-án a negyedszer megrendezett „Hat vár hat rád”-túrán.

A korábbiaktól eltérően ezúttal nem a nyár közepén vágtak neki a 32 kilométernek a gyaloglók, hanem az ősz első hónapjának elején. Ez a változtatás jó döntésnek bizonyult, mert a szokásos kánikula helyett ezúttal kellemes, 25 fokos hőmérsékletben, napos időben és enyhe szélben teljesíthették a távot a résztvevők.

Reggel a döbröközi indulópontnál a túrázók megtekinthették azt a csatajelenetet, amikor Werbőczy visszafoglalta a várat. Ezen kívül hastáncosok, zászlóforgatók és óriáslábasok szórakoztatták látványos bemutatóikkal a közönséget. A Kapos-folyó menti település polgármesterének, Farkas Editnek és Dombóvár önkormányzati vezetőjének, Szabó Lorándnak a köszöntője után a helybeliek „likas kalácsot” kínáltak kóstolásra, majd ágyúlövés jelezte az indulást. Mezőkön, erdőkön, réteken, vízfolyások partjain haladtak a túrázók, akik előbb a szarvasdi várromot, majd a Leányvárat, aztán a jágónaki Dáróvár maradványait, Dombóvár határába érve a Gólyavárat, végül pedig a szigeterdei középkori lakótornyot keresték fel. Menet közben összesen 17 állomáson a próbázókra különböző ügyességi feladatok vártak. Azok közül a korábban a résztvevők körében sikert aratottakat megtartották a szervezők, de néhány új elem is bekerült a sorba. Ilyen volt többek között a gunarasi „vadkacsavadászat” és a „kaszinó”.

- Négy év kitartó munkája kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket - mondta túraértékelőjében Szabó Loránd polgármester. - Az idei résztvevők száma rekordot döntött, korábban még soha nem neveztek ennyien, mint most. Az elmúlt három évben szerzett tapasztalatokat felhasználtuk a nagyszabású rendezvény előkészítésében, megszervezésben. A kisebb kényszerű kitérők miatt a tervezett 32 kilométeres táv helyett végül 35,5 kilométeres gyalogoltak a túrázók. Ez a változás azonban senkinek nem szegte a kedvét, a célba érkezők között szinte csak roppant fáradt, de önfeledten boldog, nagyon felszabadult gyerekek, fiatalok és felnőttek voltak. A 17 állomás különböző feladatai megtörték a hosszú gyaloglás monotonitását és persze játszani az ifjaktól az idősebb korosztály tagjaiig mindenki szeret. A próbák teljesítése sikerélményhez juttatott mindenkit. Erről árulkodott az összegyűjtött Werbőczyusok nagy száma is. Sokan hazardíroztak a „kaszinóban” és próbálták a szerencsejátékokon megduplázni az addig szerzett fizetőeszközüket. Jó néhányuk jól járt, ám akadtak olyanok is, akik közel a teljes „vagyonukat” elveszítették. Az időpont változtatása helyesnek bizonyult. Örvendetes, hogy a dombóváriakon kívül a környékbeli települések lakói is kezdik felfedezni a „Hat vár hat rád”-túrát, de érkeztek távolabbról - például Kiskunmajsáról - is, sőt egy budapesti társaság már harmadszor volt résztvevője a programunknak.
A szombati rendezvény után két nappal szervezőtársaimmal összeültünk és értékeltük a rendezvényt. Tapasztalatainkat felhasználva fogunk neki a jövő évi ötödik alkalomnak, melyet a Tinódi Ház előtt addig megújuló, közösségi célokat szolgáló dísztér avatásával kívánunk összekötni.

Címkék: gyalogtúra

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 19. 11:52, hétfő | Helyi

Nyílt napot tartott a kórház a diákoknak

A helyi Szent Lukács Kórház november 15-én másodszor tartott pályaválasztási nyílt napot, melyre a város három általános iskolájából és a bikali alapfokú oktatási intézményből összesen közel 100 nyolcadikos diák érkezett.

2018. November 19. 08:44, hétfő | Helyi

Görögországban teljesítette a maratont a dombóvári futó

Élete egyik nagy álmát váltotta valóra Boruzs Beáta azzal, hogy november 11-én rajthoz állt az „Athens Marathon. The Authentic” elnevezésű futóversenyen.

2018. November 18. 08:00, vasárnap | Helyi

Jön a hideg – a fűtési szezon veszélyei

Az időjárási előrejelzések szerint a hétvégén kifejezetten hidegre fordul az időjárás, így valószínűleg az is be fog fűteni, aki eddig esetleg nem tette.

2018. November 17. 08:00, szombat | Helyi

A József Attila Iskola öt gárdáját díjazták a Bolyai matek csapatversenyen

Az egyik leghíresebb magyar matematikusról - Bolyai Farkasról - elnevezett országos matematika csapatverseny Tolna megyei fordulójában jól szerepeltek a József Attila Általános Iskola tanulói.