Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Január 17. 02:47, hétfő | Helyi

Remek fúvószene két hatalmas taps között

Remek fúvószene két hatalmas taps között

Talán ezzel a címmel lehetne legfrappánsabban leírni azt, ahogyan a dombóvári ifjúsági fúvósok január 9-i koncertjét jelen írás szerzője megélte. Hát igen, az esemény nem tegnap volt, de egy induló portálnál - ahol egyszerre sok a dol

Mit is tehet az ember gyermekkorában, amikor a haverja a fejébe veszi, hogy bizony ő pedig zeneiskolába fog járni? A jó barát ilyenkor természetesen maga is beiratkozik. A friss zenések milyen hangszeren is kezdenek? Hát, furulyán. Az ember haverja persze profi, míg az ember – bár igen lelkes – erősen középszerű, sőt talán gyengébb. Rövidesen pedig el is megy a kedve az egésztől, mivel sikerül elvenniük azt. Az ember haverja folytatja a zenei tanulmányait, míg az ember kiiratkozik, és – bár szeretett volna – soha nem tanul meg hangszeren játszani…

A megtörtént esettel homlokegyenest ellentmondó jelenség a már harmadik újévi koncertjével jelentkező Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar és a még náluk is ifjabb tagokat tömörítő, kisebb zenei tapasztalattal bíró Tücsökzenekar. Jelen cikk zeneileg naivan maradt írója számára ők a muzsikapedagógia helyi netovábbjai.

Az Apáczai dísztermét csordultig megtöltő közönség elé lépő konferanszié egy kedves verssel köszön be, és kíván a vendégeknek és mobiltelefonjaiknak egyaránt jó kikapcsolódást. Kivált ezzel némi derültséget néhányakban, de a hallgatóságnak nem sok ideje marad erre, mivel rövidesenmár a Tücsökzenekar fújja Tilman Susato Rondinoját.

A zenélést egy rövid időre Gaál János, az Apáczai Oktatási Központ Egységes Iskolai Intézményegységének igazgatója szakítja meg. Megnyitójában arról beszél, hogy milyen nagy jelentősége van a zenének az ember és a közösség formálásában. Kiemeli Kiszler András karnagy áldásos szervezőmunkáját, és a sok támogatást, ami az ifjú zenészek szüleitől jön.

A Tücsökzenekar Robert Schumann Falusi dal című szerzeményével, majd pedig Bartók Két magyar gyermekdalával és Farkas Antal Népdalszvitjével vált ki vastapsot, amely utóbbi egyben aznapi szereplésük megköszönését is jelenti a publikum részéről.

Rövid technikai természetű pauzát követően pedig már vonulnak is a színpadra a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar tagjai, közel ötvenen. Nyitódarabjuk Jacob de Haan Nordic Fanfare and Hymn című szerzeménye. Az ausztriai Oberstdorfban megrendezett Északi Sí Világbajnokság nyitóünnepségére komponált monumentális darabról valószínűleg sokaknak jut eszébe, hogy mintha már hallották volna valahol.

A tenyerek ütemes összecsapódásait követően megtudhatjuk a konferansziétól, hogy az együttes igen eseménydús évet tudhat maga mögött. A rengeteg munkán kívül a nagy utazások és a versenyekidőszaka is volt számukra 2010.

Január 9-én hagyományos Újévi Koncerttel kezdték az előző évet, melyen a 2009 októberében felvett első CD-jüket mutatták be. Májusban Dros Róbert dombóvárról Svájcba elszármazott támogatójuk meghívásának köszönhetően négy napot tölthettek Zürichben. Június 5-én tartották hagyományos Nyárköszöntő Koncertjüket. Ezután szokott következni általában a jól megérdemelt pihenés. Nem így az esetükben, hiszen júniusban és júliusban még két hazai versenyen vettek részt.

Egy intenzív próbaidőszakot követően június 29-től 30-ig a Balatonföldváron megrendezett WASBE Gyermek-, Ifjúsági- és Felnőtt Zenekarok Versenyén léptek színpadra. A versenybíróság úgy rangsorolta őket az első helyre, hogy a maximálisan elérhető 100 pontból 92-t - az ötödik legmagasabb pontszámot - adta nekik. Ezt követően július 5-től 11-ig az I. Magyar Fúvószenei Nagydíj következett Pécsen, ahol az „Eredeti fúvószene” kategória 3. divíziójában nyújtott produkciójukat a zsűri Ezüst diplomával jutalmazta.

Október 21-én újra Pécsen, „A Jövő Fúvószenéje” című fesztiválon szerepeltek. A háromnapos rendezvénysorozat második napjára a dél-dunántúli régió öt kiemelkedő fúvós együttesét hívták meg. A zsűri az eredetileg tervezett egy fesztiváldíj helyett végül kettő mellett döntött. Megosztva lett első a Sopianae Ifjúsági Fúvószenekar és a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar.

A rövid beszámoló után újra a fúvósoké a főszerep. Eördögh János Kis nyitány című szerzeményével folytatják a zenélést. A mű a nagy bécsi klasszikusok előtt adózik. Ezután a világhírű Hidas Frigyes Concertinojának ünnepélyes és a komikus hangulatok ellentétét felvonultató első tétele hangzik fel.

A zenélés ekkor ismét abbamarad egy rövid időre. Szabó Lorándnak, a város polgármesterének ünnepi köszöntője következik. Elmondja, mennyire reméli, hogy a zenekar tavalyra kitűzött valamennyi terve mellé mostanra pipa kerülhetett. Egyben biztosra veszi, hogy születtek idénre még nagyobb tervei is a fúvósoknak, amelyeknek a teljesülését és boldog új évet kívánva köszön el.

A folytatásban kiderül, hogy a zenekar 2007-ben hagyományteremtő szándékkal alapított vándordíját, az „ÉV ZENEKARI ZENÉSZE” címet 2010-re vonatkozólag a tagok Balogh Gergőnek szavazták meg. Az ifjú klarinétos nagy taps közepette átveszi a neki járó vándorserleget Bogdán Esztertől, a 2009-es év zenekari zenészétől.

Ekkor következik a koncert azon része, amelyben az együttes kifejezi háláját annak a rengeteg támogatónak, akik nélkül működésük, utazásaik, versenyeken való részvételük nem valósulhatott volna meg. A közönség újra hatalmas tapssal jutalmaz.

A rendezvény John Higgins The Bells of Christmas (a karácsony harangjai) című darabjával, majd pedig Leonard Bernstein West Side Story című musicaljének legszebb dallamaival folytatódik. Jacob de Haan La Storia című művét követően pedig már nem marad más hátra, mint eljátszani a hangverseny befejező darabját. Alfred Bösendorfer Kis magyar rapszódiájának kellemes verbunkos dallamára az előtérben rogyadozik egy aranyos, egyéves forma kislány térde. Ugyanitt, a kihelyezett gyűjtőkben a zenekar részére felajánlott forintok mutatják magukat.

A visszataps hatására megszólaló Radetzky marssal és ütemes tenyérösszecsapásokkal záródó koncertet követően kellemes érzésekkel távozunk az Apáczai díszterméből, és indulunk el a környék zsúfolásig megtelt parkolói felé. No, és persze lélekben talán már arra gondolunk, mire is számíthatunk a következő újévi koncerten…

A zenekar kérésének eleget téve azért még álljon itt egy mondat a hangverseny hátteréről: „A felkészüléshez az Új Európa Alapítvány a MOL Tehetségtámogató program keretében nyújtott támogatást.”

De azért ne feledkezzünk meg a bevezetőben ígért fotós beszámolóról sem, amely a Szórakozó negyed Képgaléria menüpontjából, vagy ide kattintva tekinthető meg:

http://www.infodombovar.hu/szorakozonegyed/galeriak/koncert/a_dombovari_ifjusagi_fuvosok_ujevi_koncertje_2011_01_08/

CS.G.CS.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.