Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Április 13. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Sajtótájékoztató Tolna megye fejlesztési lehetőségeiről

Sajtótájékoztató Tolna megye fejlesztési lehetőségeiről

A Tolna Megyei Önkormányzat épületében került sor a megye fejlesztési lehetőségeiről szóló sajtótájékoztatóra.

A Tolna Megyei Önkormányzat épületében került sor a megye fejlesztési lehetőségeiről szóló sajtótájékoztatóra, amelyen Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere, valamint Hirt Ferenc és Potápi Árpád országgyűlési képviselők osztották meg a 2014-20-as uniós időszakkal összefüggő legfontosabb információkat.

Fehérvári Tamás elmondta, folyamatosan zajlanak az egyeztetések a megye fejlesztési programja (Tolna Megyei Integrált Területi Program - ITP) kapcsán. A megyei önkormányzat jövő héten, kedden tartja Területfejlesztési Konferenciáját, amelyen bemutatják a megye Integrált Területi Programját, és a 2020-ig tartó uniós ciklushoz kapcsolódó legfontosabb információkról is szó lesz. A rendezvényen célja: társadalmasítani a Programot, amelynek alakítására a települések polgármesterei, érintett szakemberei révén nyílik lehetőség. A dokumentum végleges változatának elfogadásáról a Tolna Megyei Közgyűlés dönt április 30-i ülésén.
Az elnök a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kapcsán kijelentette, az Európai Unió – hazai társfinanszírozással együtt – összesen 27,55 milliárd forintos forrást biztosít a megyei ITP projektjeinek megvalósításához. Célkitűzésként fogalmazta meg, hogy a 7 éves ciklus végére az emberek valóban otthon érezzék magukat Tolna megyében, továbbá a források – 60 százalékos arányban történő – gazdaságfejlesztésre fordítása érezhetővé váljon.
Fehérvári Tamás tájékoztatott, hogy a TOP több mint 27 milliárd forintos forrását összesen 5 prioritási tengely mentén tervezik felosztani. Emlékeztetett, hogy várhatóan a nyár folyamán nyílnak meg a pályázati lehetőségek, amelyek remélhetően ősszel léphetnek a megvalósítás útjára. Mint elmondta, a megyei önkormányzat saját projekteket is tervez, az egyik leglényegesebb a Sió projekt, amely kapcsán elkezdődtek a vízügyi felmérések, előkészületek. A Sió-csatorna rendbe tételét illetően nemrégiben döntés is született, így a munkálatok a siófoki zsilip felújításával veszik kezdetüket. A további munka során Tolna megye is fontos szerepet vállal, hiszen a megye területét is (legnagyobb részben) átszelő élővíz mentén számos feladat akad. Végső cél, hogy a Sió mentén olyan gazdasági, turisztikai és környezeti fejlesztések valósuljanak meg, amelyek élhetővé és vonzóvá teszik a Sió-csatorna környékét – tette hozzá.

Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte, hogy az országgyűlési képviselők a fejlesztések kapcsán folyamatosan egyeztetnek a megyei önkormányzat elnökével, a városok és falvak vezetőivel. A képviselők számítanak az önkormányzatokra, hiszen a települések alkotják a megyét, éppen ezért nagy szükség van a szoros együttműködésre a megye életét érintő kérdésekben. Felhívta a figyelmet, hogy a következő 7 éves uniós ciklus olyan gazdaságfejlesztési lehetőségeket, eredményeket hordoz magában, amelyekre legutóbb a századforduló idején volt példa. A képviselő hangsúlyozta, a 60 százalékos arányban gazdaságfejlesztésre fordítandó források az előző időszakhoz képest ezúttal kétszeres mennyiségben jelennek meg. Fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a források felhasználása főként a városok, illetve a települések gazdasági megerősödését eredményezze.

Hirt Ferenc komoly előrelépésnek nevezte, hogy az új időszak kiküszöböli a „muszálypályázás” jelenségét, a települési önrésszel járó nehézségeket, immár a települések igényei szerint lehet felhasználni a forrásokat. Továbbá, fontos tényező, hogy a megyei önkormányzat koordinálásával egymást kiegészítő települési projektek valósulhatnak meg – tette hozzá. Mint elmondta, a 2020-ig tartó uniós ciklus óriási lehetőségeket és biztos, 100 százalékban uniós forrásokat hordoz magában.

Ács Rezső felhívta a figyelmet, hogy Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata további 7 milliárd forint forrás felett rendelkezik, a megyei önkormányzat által koordinált 27 milliárd forinton túl. Ennek megfelelően a városi önkormányzat is Integrált Területi Programot készít, amelyet a megyei önkormányzat programjával, projektjeivel összhangba állítva valósít meg. A megye és a megyeszékhely integráns részei egymásnak, éppen ezért a két önkormányzat projektjei is illeszkedek egymáshoz. Folyamatosan, számos egyeztetés történik a településekkel is, hogy a párhuzamosságokat is elkerülhessék. A polgármester az önkormányzat tervei közé sorolta a turisztikai,- munkahelyteremtéssel,- ipari park korszerűsítésével összefüggő fejlesztések megvalósítását. Tájékoztatott, hogy Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata is bekapcsolódik a Sió projektbe, a megyei önkormányzattal közösen dolgoznak a projekt sikere érdekében. Ács Rezső kijelentette: fontos, hogy a járás települései is forrásokhoz jussanak, az igazán nagy munka pedig az ITP-k elfogadása után következik.

A politikusok szerint a fejlesztések magukban hordozzák a foglalkoztatottság további növekedésének esélyét is, melyhez szükségesek a szakmailag alátámasztott, és a társadalmi igényeket tükröző pályázati elképzelések.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.