Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 22. 08:49, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, fotó: tuzoltosag.info

Sok a mezőgazdasági jármű az utakon - figyelmesen vezessünk!

Sok a mezőgazdasági jármű az utakon - figyelmesen vezessünk!

A rendőrség a mezőgazdasági járművek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatra, valamint a vonatkozó közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet.

A nyári betakarítások időszakában megyénk közúti közlekedésében megélénkül a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek (traktorok), önjáró munkagépek (kombájnok) forgalma. A közlekedésben résztvevők gyakran találkozhatnak a velük azonos, vagy párhuzamos útfelületen közlekedő, vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, valamint önjáró munkagépek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben ha:

1.) Azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja a jelzőtábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg,

2.) Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak (világító és jelzőberendezések, fékberendezés),

3.) A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja (indítónapló eseményszerű vezetése, határozat). Amennyiben a jármű vezetője az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a hatósági engedélyt a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni.

4.) Leszerelt vágóasztallal közlekedik,

5.) A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik,

6.) A fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják.

7.) A szállított terményt letakarják.

A rendőrség arra kéri a közlekedésben résztvevő járművek vezetőit, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a nagyméretű mezőgazdasági járműveket, a terményszállító tehergépkocsikat fokozott figyelemmel közelítsék meg, legyenek türelmesek, előzékenyek és segítsék az ilyen jellegű járművek közlekedését.

A rendőrhatóság jogkörében eljárva, jogalkalmazóként a közlekedésben résztvevők testi épsége, vagyonbiztonsága érdekében köteles eljárni, illetve intézkedni. A fenti szabályok, valamint a rendeletekben előírt normák folyamatos betartása a közlekedők, valamint betakarításban dolgozó gazdasági társaságok, magánszemélyek közös érdeke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.