Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Augusztus 10. 17:01, péntek | Külföld

Stabilizálták az erdőtüzet a spanyolországi Valenciában

Stabilizálták az erdőtüzet a spanyolországi Valenciában

Stabilizálták a nagy kiterjedésű erdőtüzet a kelet-spanyolországi Valencia tartományban, ahol a tűz miatt kitelepített lakosok pénteken elkezdhettek visszatérni a házakba.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a lángok több mint 3270 hektárnyi területet pusztítottak el a főként erdős, hegyvidéki térségben Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében.
Mintegy ötven, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett kár, némelyik teljesen kiégett.
Az érintett környékről még keddre és szerdára virradó éjjel evakuálták a lakókat, összesen több mint 2600 embert.
A többség hétvégi házát, nyaralóját hagyta hátra, azonban voltak, akik egyetlen lakhelyük miatt izgultak napokon át az ideiglenes szálláshelyeken, sportközpontokban, szállodákban.
Elsődleges azok segítése, akik mindenüket elvesztették - mondta a helyszínen Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke újságíróknak.
A tüzet ugyan stabilizálták és körülhatárolták, de oltása még tart. A korábbi 31 légi járműből már csak kettő segít a munkálatokban, és 700-ről mintegy 100-ra csökkent a közreműködő tűzoltók és erdészek száma.
A távozó egységeket tapssal búcsúztatták a helyiek.
A térségben öt éve nem volt ilyen nagyságú erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.
Az oltást az időjárás, a hőmérséklet jelentős csökkenése, valamint a páratartalom növekedése nagyban segíti.
Spanyolországban az évnek ebben az időszakában fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye.
Az idei év azonban ebből a szempontból eddigi kedvezően alakult a szokásosnál hűvösebb, csapadékosabb tavaszi és nyár eleji időjárásnak köszönhetően.
Tavaly a dél-európai országban 56 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely összesen több mint 178 ezer hektárnyit
területet pusztított el. 2016-ban 65 ezer, 2015-ben pedig több mint 111 ezer hektáron tombolt tűz Spanyolországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése