Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. December 29. 10:36, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szigorú szabályai vannak a pirotechnikai termékek árusításának és használatának

Szigorú szabályai vannak a pirotechnikai termékek árusításának és használatának

Az év utolsó napján mindenki szeret önfeledten szórakozni. A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos hagyomány, azonban ennek is megvannak a maga szabályai.

Tavaly a tűzijátékok szabálytalan használata miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit csak szilveszter éjjelén huszonkét esetben riasztották.

Ahhoz, hogy az év vége tűz- és balesetmentes legyen, szem előtt kell tartani néhány biztonsági szabályt!

A pirotechnikai termékeket négy osztályba sorolják. Az első osztályba azok a játékos pirotechnikai termékek tartoznak, amelyek egész évben megvásárolhatóak és 14 év felett bárki működtetheti őket. A második osztályba az olyan tűzijátékok tartoznak, amelyeket a 16 év felettiek az év bármely napján megvásárolhatnak és használhatnak. A harmadik osztály termékei azok, amelyeket a mai naptól, vagyis december 28-tól december 31-ig szerezhetnek be a nagykorú emberek. Ezeket azonban csak szilveszter napján, tehát december 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad működtetni. A negyedik kategóriába tartozó pirotechnikai termékekkel általában csak augusztus 20-án találkozhatunk, hiszen ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat és hozhat működésbe. Petárdázni a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a továbbiakban is tilos!

A katasztrófavédelem szakhatóságként részt vesz a tűzijáték-árusítóhelyek működésének engedélyezésében és ellenőrzésében is – hangzott el a sajtótájékoztatón. Idén eddig már csaknem négyszáz ilyen ellenőrzést végeztek a hatósági szakemberek. Ezen szemlék során többek között azt vizsgálják, hogy az árusító rendelkezik-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, rendelkezésre állnak-e a szükséges tűzoltókészülékek, a pirotechnikai termékek milyen osztályba tartoznak, ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, illetve hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Mindezek mellett biztosítani kell azt is, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető legyen.

A harmadik osztályba tartozó pirotechnikai termékekből egy ember összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalmú tűzijátékot birtokolhat. Amennyiben ezeket január 1-jén reggel hatig nem használta fel, január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki ezt köteles térítésmentesen visszavenni.

A pirotechnikai termék vásárlásánál mindig ellenőrizni kell a megvásárolt termék épségét, szavatosságát. Emellett ügyelni kell a pirotechnikai termékek vásárlásánál és tárolásánál arra, hogy ezeket nem szabad más tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni. Fontos elzárni ezeket a termékeket, különösen ha gyermek van a lakásban. Nem szabad pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni. Védeni kell őket mindenfajta károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, illetve tűztől. Soha nem szabad működésbe hozni elnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket. Igaz ez azokra is, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető. Ezeket azonnal el kell különíteni a többi pirotechnikai terméktől, többé nem használhatóak. Tilos a tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, és átalakítani sem szabad őket. Csak úgy mozgathatóak vagy szállíthatóak, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

Működtetésnél ezeket a termékeket egymástól olyan távolságra kell elhelyezni, ahogy az a használati utasításban le van írva, így az esetleges hibás működés esetén sem okozhatnak kárt. Mások felett pirotechnikai terméket átlőni tilos. Az állatokat nagyon érzékenyen érintik a tűzijáték működtetésével együttjáró robbanások és durranások, akár halláskárosodást is szenvedhetnek. A pirotechnikus szakember elmondta, hogy már kapni lehet úgynevezett „kutyabarát” pirotechnikai termékeket is. Ezeken egy fülvédő szimbólum van, a termékek robbanásának hangja mindössze tíz százaléka a szokásos hanghatásnak. Elhangzott az is, hogy erős szélben veszélyes pirotechnikai terméket használni.

Ha a működtetés során tűz keletkezik, igyekezni kell a saját testi épséget nem veszélyeztetve eloltani az, vagy pedig hívni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

Címkék: tűzijáték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.