Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Szeptember 18. 15:20, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Dombóvár a vándorkiállítás utolsó állomása

Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Dombóvár a vándorkiállítás utolsó állomása

Dombóváron nyílt meg pénteken a Magyarok a Szovjetunió munkatáboraiban 1944-1956 című, a Gulágra hurcoltak életéről szóló vándorkiállítás utolsó bemutatója,

a Magyarság Háza és a Veritas Történetkutató Intézet a Gulág-emlékév alkalmából rendezett tárlatát egy év alatt csaknem ötven helyszínen láthatták.

A Tinódi Házban rendezett kiállítás megnyitóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett: 1944 őszétől 1945 derekáig több százezer embert hurcoltak el ártatlanul Magyarországról a Szovjetunióba. Számuk becslések szerint a hadifoglyokkal együtt 800 ezer és 1,1 millió között lehetett - tette hozzá.
Felidézte azt is, hogy 1944 nyaráig több mint 600 ezer zsidó honfitársunkat deportálták haláltáborokba, majd fél év múlva a Magyar Honvédség katonái hadifogságba estek, a kommunista rendszer pedig több százezer embert börtönzött be. "Az 1943 és 1952 közötti időszakhoz hasonló keserves évtizede a magyar történelemnek soha nem volt" - mondta.
Az államtitkár kitért arra, hogy a Dél-Dunán2túlon alig van olyan település, amelyet ne érintett volna a Gulág és a málenkij robot, hiszen főleg a németajkú lakosságot, sokszor fiatal nőket, szinte még gyermekeket vittek el szovjet munkatáborokba.
Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója egyebek közt arról beszélt: a Magyarország területére érkezett Vörös Hadsereg végrehajtotta azt a sztálini parancsot, mely szerint az elfoglalt területekről elsősorban a német nyelvű lakosságot ki kell szállítani a Szovjetunióba, hogy építsék újjá az országot. 1944-ben és 1945-ben kollektíven tettek bűnössé egy országot - tette hozzá, megjegyezve, hogy egyházi embereket, polgárokat, katonákat, fiatalokat és időseket hurcoltak el válogatás nélkül.
Magyarország elindult azon az úton, hogy hitelesen, akár kritikusan mutassa be saját múltját - jelentette ki.
A tárlat 24 tablón ismerteti meg a Gulágra hurcoltak útját, a munkatáborok mindennapjait és hazatérésüket. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója elmondta: egy év alatt húsz magyarországi és csaknem 30 külhoni magyar településre juttatták el a kiállítást hozzájuk kapcsolódó koncertekkel, színházi előadásokkal. A tárlatot Dombóváron november elejéig láthatják az érdeklődők.

Címkék: Tinódi Ház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.