Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. November 14. 09:47, szombat | Külföld
Forrás: MTI/InfoVárosok

Terrortámadások érték Párizst - sok a halálos áldozat, túszejtés is történt

Terrortámadások érték Párizst - sok a halálos áldozat, túszejtés is történt

Legalább három helyen zajlott le lövöldözés péntek este Párizs belső kerületeiben, az incidenseknek halálos áldozatai is vannak és több sebesültje - jelentették a francia hírtelevíziók.

A televíziókat a helyszínen tartózkodó szemtanúk tájékoztatják. A párizsi rendőrség szerint több áldozata van a támadásoknak.

A francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből robbanásokat jelentettek, Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a helyszínről, és nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.
Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is. A legfrissebb hírek szerint a koncertteremnél ismeretlenek túszokat is ejtettek.

A hírforrások szerint 128 halottja van a támadásoknak.

Merényletek Párizsban - Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a szemtanúk a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.
Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.

"Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek" - magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.
Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.

A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.

"Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.

"Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek" - mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.

"Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak" - mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.

A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.

"Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott" - mesélte a környék egyik lakója.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.

A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson.

A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.

A francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen.

"Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint" - magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.

Egy fiatal szurkoló arról számolt be, hogy amikor elhagyták a stadiont rendőrségi szirénákat hallottak és futva hömpölygő tömeget láttak.

"Vonatra tudtunk szállni, de a Gare de Nord-nál (Északi pályaudvar) a rendőrőrök azzal vártak, hogy el kell hagyni a környéket, és azóta itt vagyunk az utcán. Nem tudom, hogyan jutunk haza" - mondta a fiatalember.

A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni.

"A tömeg elindult az ajtók felé. A lépcsőházak hamar megteltek, mert a legtöbb ajtó zárva volt. Végül az ablakon jutottunk ki" - mondta a túlélő, akit egy közeli lakásba fogadtak be, amíg a rendőrség meg nem érkezett.

"Nem értettük mi ez, csak lövéseket hallottunk" - mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése