Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Március 13. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: Tóth Erzsébet

Tilinger Sándor előadása Kaposszekcsőn

Tilinger Sándor előadása Kaposszekcsőn

Március 15-e ünnepéhez kapcsolódva a kaposszekcsői Orchidea Nyugdíjasklub felkérte Tilinger Sándor fotóst, hogy tartson egy előadást a tagoknak és az érdeklődőknek Horvay János Kossuth szoborcsoportjáról.

Aktuális ez a téma, a közelgő ünnep miatt, illetve a szobrok sorsa szorosan kötődik Dombóvár városához. Tilinger Sándor bevezetőjében Horvay életútjáról, munkásságáról beszélt, majd rátért a szoborcsoport történetére, mely 1894-ben, már Kossuth Lajos halálakor kezdődött. Ekkor vetődött fel, hogy emlékművet állítsanak az 1848-49-es forradalom vezéralakjának. 1906-ban pályázatot hirdettek, amelyet Horvay János (1874-1944) nyert meg, aki 1911-ben kezdett hozzá az emlékmű elkészítéséhez. A munkálatokat azonban az első világháború miatt fel kellett függeszteni, végül csak 1927. november 6-án avatták fel Horthy Miklós kormányzó jelenlétében. Az avatóbeszédet Apponyi Albert gróf tartotta mintegy százezer ünneplő jelenlétében.
A hatalmas, kétszeres ember nagyságú alkotás középpontjában Kossuth Lajos áll, két oldalán az első felelős magyar kormány nyolc tagja : tőle balra Esterházy Pál, Klauzál Gábor, Eötvös József, Széchenyi István, míg jobbra Batthyány Lajos miniszterelnök, Szemere Bertalan, Deák Ferenc és Mészáros Lázár.
Az alkotást a kezdetektől több bírálat érte, ezek egyike volt, hogy a Batthyány-kormány tagjai közül a pénzügyminiszter Kossuth Lajos került a központi helyre, míg a később mártírhalált halt miniszterelnök csak mellékalakként jelent meg. Erre a kérdésre az előadó sem tudott válaszolni. Talán a szobrász és a Kossuth család közti baráti viszonynak tudható be? Sajnos mindez csak találgatás...

A Rákosi-korszakban pesszimistának és melankolikusnak találták a szobrot, ezért 1951-ben elbontották és egy ideig a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben Antall István tanácselnöksége alatt, a település kérésére, Dombóvár megvásárolhatta és ide is szállították. 1972-ben hét önálló alkotásként állították fel a város Szigeterdei parkjában.
Tilinger Sándor a Szigeterdőben készült fotóiból mutatott be néhányat, majd zárásként néhány pillanatképet vetített le az újraavatás ünnepségéről, amin magánemberként ő is részt vett.

Ha valakinek van ideje és lehetősége, látogasson el Dombóvárra és nézze meg a szobrokat, melyeket a közeljövőben fel is fognak újítani !

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!