Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Július 08. 13:16, péntek | Belföld
Forrás: mti

Tizenhárom éve indult a magyar Wikipédia

Tizenhárom éve indult a magyar Wikipédia

Tizenhárom éve indult el a Wikipédia online szabad enciklopédia magyar változata, amelynek jelenleg 1500 aktív szerkesztője van - mondta Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A médiakutató, aki a Zsigmond Király Főiskola docense, elmondta: bár az emberek többsége úgy gondolja, a Wikipédia közösségi szerkesztése miatt nem annyira hiteles információforrás, tanulmányok bizonyítják, hogy valójában pont közösségi jellege miatt az. Hiszen több szem többet lát, a sok olvasó hamar megtalálja a hibákat az általa ismert szakterülethez tartozó szócikkekben, és kijavítják azokat - mondta.

Emellett azért is jobb, mint egy papír alapú lexikon, mert azonnal követi az új tudományos eredményeket, ingyen van, és bármeddig bővíthető - folytatta.

A jelenleg 300 ezer szócikkel bíró enciklopédia hátteréről a médiakutató azt mondta: hosszú távon éppen az jelenthet problémát, egyrészt, hogy a Wikipédiának nincs központi menedzsmentje, üzleti modellje, másrészt, hogy közösségi finanszírozású. Szűts Zoltán szerint így előbb-utóbb "kifáradnak" az önkéntes szerkesztők, és valószínűleg professzionális szerkesztői is lesznek az oldalnak. Ennek két előjele, hogy Magyarországon 1500 aktív szerkesztője van az enciklopédiának, ami nem túl magas szám a használókhoz képest, illetve, hogy már vannak nagyon jól megírt kiemelt szócikkek is.

Címkék: Wikipédia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során